Η Λευκωσία προϊδεάζει για σημαντικές εξελίξεις στην ΑΟΖ και στο οικόπεδο Αφροδίτη




Λευκωσία: Όλα δείχνουν πως ωρίμασε ο χρόνος για σημαντικές εξελίξεις σε δύο κατευθύνσεις ως προς τα θέματα των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και της συνεργασίας στο τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (www.philenews.com):

● Η πρώτη κατεύθυνση είναι αυτή της ανάπτυξης και αξιοποίησης του πρώτου επιβεβαιωμένου κοιτάσματος της Κύπρου -του «Αφροδίτη»- και της ρευστοποίησης του περιεχομένου του.

● Η δεύτερη αφορά στην ερευνητική δραστηριότητα και νέες γεωτρήσεις, κάτι για το οποίο καταλύτη κάθετης αύξησης του ενδιαφέροντος αποτέλεσε η ανακάλυψη του «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με γεώτρηση της ΕΝΙ μόλις έξι χιλιόμετρα από τα όρια του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ.

Αποκαλυπτική η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το βράδυ της Τετάρτης στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις» στον τομέα της ανακάλυψης αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Μια ανασκόπηση των εξελίξεων, δείχνει ότι οι επόμενες ημέρες αναμένεται να φέρουν σημαντικές εξελίξεις και από άλλη μιαν επίσημη δήλωση που προηγήθηκε -αυτήν του κυβερνητικού εκπροσώπου πριν ένα μήνα περίπου. Όταν η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος-«μαμούθ» «Ζορ», ότι ουσιαστικά υποβαθμίζεται το «Αφροδίτη», είχε δηλώσει ότι «πολύ σύντομα τα ίδια τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν (όσους ασκούσαν κριτική), σε σχέση με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, και μάλιστα εντός του επόμενου μήνα».

Ο «επόμενος μήνας» του Νίκου Χριστοδουλίδη, συμπίπτει με τις «αμέσως επόμενες ημέρες» που ακολούθησαν από τον Νίκο Αναστασιάδη, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για σοβαρές εξελίξεις που ήταν τροχοδρομημένες και όπως φαίνεται από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα.

Φαίνεται ότι και σε επικοινωνιακό επίπεδο, το γεγονός ότι οι δηλώσεις προέρχονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όχι τον υπουργό Ενέργειας, έχει ως στόχο τη δημιουργία «παραπετάσματος» ώστε να προχωρά διακριτικά και χωρίς να βρίσκεται στο μικροσκόπιο ο υπουργός Ενέργειας στη διαχείριση των ιδιαίτερα ευαίσθητων εξελίξεων.

Ταυτόχρονα, η «σιγή ασυρμάτων» που τηρείται σε θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις Noble και Delek με τον κολοσσό BG για πώληση φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στον ενεργειακό κολοσσό που διαθέτει και το τερματικό υγροποίησης στο Ικτού της Αιγύπτου, δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται στο τέλος τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο μεγάλη ομάδα ειδικών της BG ήταν στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις σε σχέση με το θέμα αυτό και επαφές με την κυβέρνηση.

Η BG, όπως και στον παρελθόν έγραψε ο «Φ», δεν μπορούσε να «καθησυχάσει» με την ανακάλυψη του «Ζορ», επειδή το κοίτασμα ανήκει στην ΕΝΙ που έχει μεγάλο συμφέρον στο ανταγωνιστικό της τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο -αυτό στην Νταμιέτα. Οπότε, είναι αναμενόμενο ότι η BG θα δείξει έντονο ενδιαφέρον για εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου και από το «Αφροδίτη» για το δικό της τερματικό.

Ταυτόχρονα, οι ανάγκες της Αιγύπτου για την εσωτερική αγορά, αλλά και της περιοχής αυξάνονται συνεχώς και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες ανακαλύψεις, παρά το τεράστιό τους μέγεθος.

«Στενεύει» ο χρόνος για Noble-Delek

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πέτρου Θεοχαρίδη στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, η διαδικασία που ξεκίνησε η Noble για διάθεση ποσοστού των δικαιωμάτων της (κατέχει το 70%) στο «Αφροδίτη» και εκκρεμεί από μήνες, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της.

Κύριος διεκδικητής μέρους του ποσοστού αυτού ήταν η Delek η οποία είχε δηλώσει ανοικτά την πρόθεσή της αυτή στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η Delek κατέχει τώρα το 30% των δικαιωμάτων του τεμαχίου «12».

Ενδιαφέρον επέδειξαν επίσης και μεγάλοι διεθνείς κολοσσοί που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία αποξένωσης μέρους των δικαιωμάτων των Noble-Delek από τα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» στην ισραηλινή ΑΟΖ αλλά και ο χρόνος τρέχει ως προς τη δέσμευση των δύο εταιρειών -δεδηλωμένη και στα Χρηματιστήρια- για διάθεση €3,5 δισ. την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων μεταξύ των οποίων και €1,3 δισ. για ανάπτυξη του «Αφροδίτη».

Προφανώς η διάθεση μεριδίων των δικαιωμάτων θα είναι η κύρια μέθοδος εξασφάλισης του αναγκαίου ρευστού, κάτι που θα αποτελεί και σημαντικό κριτήριο -μαζί με τις συνθήκες για διάθεση του περιεχομένου του κοιτάσματος- είναι το κύριο κριτήριο.

Να σημειωθεί ότι οποιεσδήποτε επιλογές, τελούν υπό την τελική έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κύκλος επαφών με τους ηγέτες Αιγύπτου και Ισραήλ, οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη να τηλεφωνήσει στον επικεφαλής της ΕΝΙ στο Μιλάνο -προφανώς Νετανιάχου και Σισσι- ιδιαίτερα ο δεύτερος που η χώρα του έχει στενές και μακροχρόνιες σημαντικές συνεργασίες, συζήτησαν με τον Πρόεδρο θέματα για τα οποία χρειάζεται και η συμπερίληψη της ΕΝΙ στον σχεδιασμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οποιεσδήποτε εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, ακόμα και οι μικρές, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, έχουν και αισθητή επίδραση στον γεωπολιτικό χάρτη.

Αναμένονται εξελίξεις και από την Total

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα, η γαλλική Total επέστρεψε δριμύτερη στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη του «Ζορ» και είναι έτοιμη να διαθέσει σημαντικούς οικονομικούς, τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους, για να συνεχίσει την έρευνα καλύπτοντας τις υποχρεώσεις της για ανανέωση του συμβολαίου και ακόμα και να ξεκινήσει γεώτρηση εντός του «11» πριν το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει το υφιστάμενο συμβόλαιο με τη Δημοκρατία.

Εξελίξεις αναμένονται και σε αυτό τον τομέα, αφού ομάδες υψηλόβαθμων στελεχών πηγαινοέρχονται στην Κύπρο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουν συγκεκριμένη εισήγηση και χρονοδιάγραμμα για έγκριση προς την κυβέρνηση.

Επίσης, συνεχίζονται οι βολιδοσκοπήσεις προς την κυβέρνηση αλλά και το έντονο ενδιαφέρον -πολλές φορές συγκεκριμένο- σχεδόν απ’ όλες τις εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, για απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας σε σειρά «αδέσμευτων» τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ με το «10» που αποδέσμευσε η Total να κερδίζει το επίκεντρο της προσοχής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: