Η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης




Ανήμερα της 73ης επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944», προϊόν συνεργασίας της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Με το παρόν βιβλίο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο πλαίσιο της πολιτιστικής τους δράσης, εμπλουτίζουν τις ιστορικές τους εκδόσεις, μυώντας τον αναγνώστη στην περίοδο της Κατοχής και στην Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Αποτέλεσμα προσπάθειας 10ετιών από πολλά πρόσωπα και πολλούς φορείς, το βιβλίο αποτελεί την πρώτη εκτεταμένη καταγραφή του μεγάλου αυτού κεφαλαίου της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ενώ συνοδεύεται από CDs με αρχεία της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης, όπως φωτογραφίες, διαδραστικούς χάρτες, εμβατήρια αλλά και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό.

«Η σημερινή εκδήλωση, έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς δραστηριοτήτων που αφορούν το κλείσιμο ιστορικών κενών» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός, ο οποίος τόνισε ότι «ως κοινωνία και ως χώρα πρέπει να ενσωματώνουμε με γρηγορότερους ρυθμούς τα γεγονότα και τις ιστορικές στιγμές του έθνους».

Αναφερόμενος ειδικά στο βιβλίο, σημείωσε ότι «η αξία του, πέρα από το ρόλο των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης, έγκειται στην επικαιρότητά του, μια επικαιρότητα που στον 21ο αιώνα με τις διεθνείς εξελίξεις, όπως παρουσιάζονται, δίνει τη δυνατότητα και τα εχέγγυα μιας σώφρονος, προοδευτικής, αποτελεσματικής και σύγχρονης αντιμετώπισης της πραγματικότητας». Σχολιάζοντας τα πολιτικά τεκταινόμενα, σημείωσε ότι «το να κλειστούμε ξενοφοβικά κάνοντας κάστρο την Ευρώπη θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Θα δείτε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ότι την εποχή εκείνη, το κοινό αίτημα απελευθέρωσης της χώρας συνδυάζονταν με την κατάργηση κάθε ιδέας ρατσισμού και ξενοφοβίας. Νομίζω ότι αυτά τα διδάγματα και αυτή η σύγχρονη εφαρμογή μπορεί να είναι απολύτως χρήσιμη για τις μέρες που θα ακολουθήσουν».

Για την ιστορία της εθνικής Αντίστασης και την ανάγκη να γυρίσουμε «πίσω στη μνήμη, και όχι στη λήθη» μίλησε στη συνέχεια ο φιλόλογος Μανόλης Χατζηνάκης. Αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην οποία «η ανθρωπότητα βιώνει μια κρίση πολυσήμαντη και πολυδιάστατη», σχολίασε ότι «ζούμε έναν διαφορετικό πόλεμο με άλλα μέσα από αυτά της Ιστορίας, ενώ η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο πάνω στην οποία παίζονται τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων». Η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, στην κρίση αυτή είναι και πάλι η αντίσταση, η οποία θα μπορέσει να μας επανασυνδέσει με τις ιστορικές μας καταβολές.

Στα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τα έγγραφα της περιόδου του ’40, που εμπεριέχονται στο βιβλίο, αναφέρθηκε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης, κάνοντας συνάμα μια ιστορική αναδρομή στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την κατοχή και τον Εμφύλο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες τριών ανθρώπων, εκπροσώπων της «Δρακογενιάς» που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, τους κυρίους Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Κώστα Μαραγκουδάκη και Στέλιο Ζαμά, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό για να μείνουν ως στίγμα για τις νέες γενιές.

Αφ. Μπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: