Οι ΗΠΑ έστειλαν ξανά πυρομαχικά στους Σύρους αντάρτες που μάχονται το ΙΚ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν άλλη μια παράδοση πυρομαχικών στους μαχητές του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, συνεχίζοντας μια στρατηγική που αρχικά είχε προκαλέσει εκνευρισμό στη σύμμαχο Τουρκία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Συνασπισμό αυτό, μια οργάνωση που αποτελείται από 10-12 ομάδες με συνολική δύναμη 5.000 μαχητών. Ο Συνασπισμός συνεργάζεται με τους Κούρδους και με άλλους για να ανακτήσει εδάφη από τους τζιχαντιστές.

Αλλάζοντας προσέγγιση, η παράδοση αυτή έγινε το Σάββατο δια ξηράς, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο ποιος μετέφερε τα πυρομαχικά στη Συρία. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Ρόιτερς είπε ότι δεν τα μετέφεραν Αμερικανοί στρατιώτες.

Η πρώτη παράδοση πυρομαχικών στην οργάνωση αυτή έγινε από αέρος στις 11 Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό πυροδότησε ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι βέβαιη η Ουάσινγκτον ότι ο οπλισμός θα φτάσει στα χέρια των ανθρώπων που επιθυμεί η ίδια.

Η Τουρκία, που ανησυχεί για τη δράση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για να του εκφράσει τον φόβο της ότι τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν τους Κούρδους, οι οποίοι πάντως έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: