Η Ευρώπη, η Δεξιά, ο Παναθηναϊκός




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ, www.ethnos.gr

Δύο υποτιθέμενοι τζιχαντιστές, που κατά πληροφορίες κυκλοφορούν κάπου, νέκρωσαν το διοικητικό κέντρο της ηπείρου, τις Βρυξέλλες

Ο Τζώνης μπήκε την Κυριακή το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας, κρατώντας έναν φραπέ στο ένα χέρι κι ένα κουλούρι στο άλλο. Εκπληκτος είδε τον ρεπόρτερ Κατάλευκο καθισμένο στο γραφείο του να γράφει με μανία. Του έκανε μεγάλη εντύπωση:

– «Αρχηγέ, τι σου συμβαίνει κι έπιασες δουλειά τόσο νωρίς; Εγινε κάτι;».

– «Τι κάτι, βρε Τζώνη; Δεν βλέπεις; Ηρθαν τα πάνω κάτω».

– «Ποια πάνω κάτω; Δεν καταλαβαίνω».

– «Δεν καταλαβαίνεις γιατί είσαι ανόητο παιδάριο και αδυνατείς ν’ αντιληφθείς πότε αλλάζουν οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται ο κόσμος γύρω μας».

– «Οι ταχύτητες; Μάλιστα… Κοίτα, αρχηγέ, πολύ φιλοσοφικά μου τα λες και μ’ αρέσουν εμένα αυτά, αλλά ειδικά σήμερα ομολογώ ότι ανησυχώ λιγάκι για σένα».

– «Για σένα να ανησυχείς, νεαρέ. Εγώ έχω ζήσει πολύ περισσότερα χρόνια απ’ όσα πρόκειται να ζήσω. Εσύ που φιλοδοξείς να ζήσεις δύο φορές περισσότερα χρόνια απ’ όσα έχεις ζήσει, αναλογίσου με τι ταχύτητες θα πορευτείς».

– «Αρχηγέ, να σου δώσω ένα ντεπόν; Νομίζω ότι παθαίνεις εγκεφαλικό. Είσαι σε παραλήρημα, λες ασυναρτησίες».

– «Ρε ας τον διάολο που θα μου πεις ότι έπαθα εγκεφαλικό. Εσύ έχεις το ακαταλόγιστο, Τζώνη. Εγώ παιδάκι μου, τα Σάββατα δεν βλέπω ειδήσεις. Συνειδητά, θέλω να καθαρίζω το μυαλό μου. Απ’ την Παρασκευή το βράδυ, λοιπόν, έκανα βόλτες, φρόντιζα τη βεράντα μου, διάβαζα λογοτεχνία και γενικώς δεν ασχολήθηκα καθόλου με την επικαιρότητα. Και ξυπνώ Κυριακή πρωί και βλέπω να έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Παλιότερα έφευγα διακοπές έναν μήνα, γύριζα και νόμιζα πως είχα λείψει μία ώρα. Και τώρα μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο άλλαξε το σύμπαν».

– «Ποιο σύμπαν, ρε αρχηγέ; Δεν καταλαβαίνω. Τι έγινε από την Παρασκευή έως σήμερα;».

Ο ρεπόρτερ Κατάλευκος αναστέναξε για τον βλαμμένο βοηθό που του είχαν φορτώσει, έγειρε πίσω στην καρέκλα του και άρχισε:

– «Μέτρα, Τζώνη. Πρώτον, μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες πάει η Ευρώπη που στηνόταν επί πενήντα χρόνια. Δύο υποτιθέμενοι τζιχαντιστές, που κατά πληροφορίες κυκλοφορούν κάπου, νέκρωσαν το διοικητικό κέντρο της ηπείρου, τις Βρυξέλλες. Αρα οι τζιχαντιστές έχουν ήδη νικήσει. Αν δύο ανύπαρκτοι νεκρώνουν μια ολόκληρη Ευρώπη…».

– «Ναι… ΟΚ… Αλλο, αρχηγέ;».

– «Δεύτερον, διαλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες η Δεξιά στην Ελλάδα, η οποία έστεκε εκεί ακλόνητη επί 200 χρόνια, από γενέσεως ελληνικού κράτους. Είναι ανήκουστο. Τρίτον, από το βράδυ έως το πρωί πάει για διάλυση και ο Παναθηναϊκός. Αυτό πάλι πού το πας; Τελικά, βλέπεις να έχει μείνει τίποτα όρθιο;».

– «Ελα, ρε αρχηγέ και με τρόμαξες», έβαλε τα γέλια ο Τζώνης. «Αυτά ήταν; Διαλύθηκε η Ευρώπη, η Δεξιά και ο Παναθηναϊκός. Σιγά τα λάχανα. Εμείς οι διεθνιστές, αντιδεξιοί και ολυμπιακοί θα κάνουμε πάρτι. Μακάρι να ‘ναι αλήθεια. Θα πει ότι ο κόσμος βελτιώνεται».

– «Βελτιώνεται; Αυτό κατάλαβες; Είσαι ηλίθιος, Τζώνη μου».

– «Οχι αρχηγέ. Δεν είμαι εγώ χαζός, εσύ είσαι ένας καταθλιπτικός γέροντας».

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Περί ΝΔ ο λόγος

Μπροστά στην πανθομολογούμενη ματαιότητα των πραγμάτων, ο βαθυστόχαστος ποιητής συχνά δεν έχει άλλη επιλογή από το να σηκώσει τα χέρια. Ενίοτε, όμως, έρχονται στιγμές που καταφεύγει στην ίδια ακριβώς χειρονομία ακόμα και ο ρηχός σχολιαστής της εφημερίδας, αυτός που έχει ειδικευτεί να μετατρέπει την τρίχα σε τριχιά και να μεταφράζει το ασήμαντο σε σημαντικό.

Καθότι η πεζή πραγματικότητα -μία στο τόσο- ειδικεύεται στη γελοιοποίηση της φανφάρας, στον καταποντισμό της συλλογικής μετριότητας, στην αστραπιαία αποκάλυψη της κενότητας που παρίστανε τη μεγαλοσύνη. Μη γελιέστε, χθες δεν έπεσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα, η βιτρίνα έπεσε. Και πίσω από την εικόνα του πάλαι ποτέ κραταιού μεγάρου, άστραψε η κακομοιριά της σημερινής παράγκας.

Αδυνατώ να ψελλίσω κάτι ουσιωδέστερο ή παραγωγικότερο. Το είχα ξαναπάθει παλιότερα, παρατηρώντας εμβρόντητος την καταβύθιση του έτερου μεταπολιτευτικού Τιτανικού, του ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι, αν και δοκιμασμένοι καταφερτζήδες, δεν κατάφεραν τελικά να βρουν συνταγή διάσωσης. Απόμειναν μικροί και κακορίζικοι. Ετούτοι εδώ θα βρουν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: