Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής σήμερα κατά την οποία οι βουλευτές θα τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιορδανία και η αναμενόμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ, η αντιπαράθεση για τις πολεοδομικές ζώνες, καθώς και η Σύνοδος στη Μάλτα για το προσφυγικό.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Κρίνεται η τύχη αξιολόγησης – μνημονίου” γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει το απόγευμα και θα ψηφίσει επί του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων από τις τράπεζες και ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε δραματική έκκληση να αποφευχθούν τα εφιαλτικά σενάρια. Αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα στη Μάλτα συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία. Αναφέρεται ακόμη στις χθεσινές επαφές του Προέδρου στην Ιορδανία και γράφει ότι στα σκαριά είναι και τριμερής συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας – Ιορδανίας.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ακροβατεί η μνημονιακή πορεία” γράφει ότι κρέμονται όλοι από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πώληση δανείων και αναφέρεται στις δραματικές εκκλήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος προειδοποιεί για εκτροχιασμό, ενώ σκληρή γραμμή κρατούν οι διεθνείς δανειστές στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στο Ισραήλ “που ρίχνει κλεφτές ματιές στην Τουρκία”. Αναφέρει ακόμη η εφημερίδα ότι απορρίφθηκε η έφεση της αδελφοκτόνου που τελεί σε ισόβια.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Στα χαρακώματα για τα δάνεια” γράφει ότι διεξάγονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και Υπ. Οικονομικών για την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων μετά τις τροπολογίες που θα καταθέσουν τα κόμματα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις πολεοδομικές ζώνες και γράφει ότι βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα προσθέτοντας ότι `συνεχίζεται η αντιπαράθεση από τις αποκαλύψεις Χάσικου για Υπουργό του Χριστόφια`.Ακόμα, η εφημερίδα γράφει ότι την απαλλαγή από την υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά αποφάσισε να προσφέρει το Υπουργικό ως κίνητρο σε Κύπριους πλοιοκτήτες και στα παιδιά τους που ζουν στο εξωτερικό προκειμένου να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο νησί.

Η “Χαραυγή” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Νέοι εκβιασμοί ΔΗΣΥ για πώληση δανείων” γράφει ότι νέους εκβιασμούς διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ισχυριζόμενος πως η Κύπρος θα ζήσει … εφιαλτικά σενάρια, αν δεν ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια το ν/σχέδιο που ανοίγει την κερκόπορτα στα ταμεία – γύπες και τις εκποιήσεις. Γράφει ακόμη ότι τιμήθηκαν από το ΑΚΕΛ με το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς Τευκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη η λογοτέχνιδα Ελλη Παιονίδου και ο σκηνοθέτης Πασχάλης Παπαπέτρου. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει καταργήσει το πολεοδομικό σύστημα του τόπου, παραχωρώντας σε `εκλεκτούς` αυξημένους συντελεστές δόμησης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Τελική μάχη για το `ζωτικό` νομοσχέδιο για πωλήσεις δανείων” γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση της Βουλής επί του νομοσχεδίου για πωλήσεις δανείων από τράπεζες σε τρίτους είναι ζωτικής σημασίας και ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος τίμησε χθες την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των πολέμων, γνωστής και ως Ημέρα της Παπαρούνας ή των Βετεράνων. Αναφέρεται ακόμη στη Σύνοδο στη Μάλτα για το προσφυγικό και ότι χθες ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν με ομόλογούς τους από την Αφρική ελπίζοντας ότι με χρήματα και άλλη βοήθεια θα θα μειώσουν τα ρεύματα μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: