Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, καθώς και του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε από εδώ και πέρα την οικονομία της χώρας, κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι έρευνες της αστυνομίας για το φονικό της Μολδαβής, στη Λάρνακα, η διάσωση αριθμού προσφύγων ανοικτά της Αγίας Νάπας καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης των άλλων 114 προσφύγων που βρίσκονται στις Βάσεις στη Δεκέλεια.

“Αλλάζουν το κλίμα οι εντατικές συνομιλίες” είναι ο τίτλος της κύριας είδησης στην “Αλήθεια” που γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ελπίδα για λύση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι απέμεινε μόνο το τελευταίο χιλιόμετρο. Αλλού προβάλλει την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι είμαστε έτοιμοι ως Κύπρος να διαχειριστούμε απ`εδώ και πέρα μόνοι μας την οικονομία της χώρας.

Η “Α” γράφει επίσης ότι ο δράστης της δολοφονίας της Μολδαβής στη Λάρνακα προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη του, παίρνοντας μαζί του τα τρία κινητά της 36χρονης Ντανιέλας Ρόσκα.

“Η Σημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Στη μέγκενη των μη εξυπηρετούμενων δανείων” γράφει ότι τα εύσημα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist συνοδεύτηκαν από σαφείς προειδοποιήσεις για άμεσες ενέργειες ανάσχεσης του υψηλότατου ποσοστού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Αναφέρεται επίσης στη δραματική ολονύκτια διάσωση προσφύγων που επέβαιναν πλοιαρίου ανοικτά της Αγίας Νάπας. Γράφει επίσης ότι με δικαστικό διάταγμα αναμένεται να λυθεί η αντιπαράθεση που είχε ως αποτέλεσμα την καθήλωση 54 λεωφορείων του μετόχου και παραπονούμενου στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας Τάσου Μιχαηλίδη.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “Επείγουσα γεώτρηση από Total” γράφει στο κύριο του θέμα ότι επείγουσες συναντήσεις πραγματοποιεί επιτελείο στελεχών της TOTAL με κρατικές υπηρεσίες για επίσπευση γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Προβάλλει αλλού ότι οι δανειστές προειδοποίησαν ότι μόνο μέσω ενός δεύτερου μνημονίου μπορούν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο “Φ” αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεπέρασε τους εσωκομματικούς σκοπέλους και πάει αύριο στη Βουλή για συζήτηση της πρότασής του για εκλογικό μέτρο που θα φθάνει το 3.5%.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Αδικήματα χωρίς αδικοπραγούντες” και γράφει ότι τρία σχεδόν χρόνια μετά τις καταγγελίες για το σκάνδαλο στην αγορά της Uniastrum, η Εισαγγελία δεν κάλεσε κανένα από τους πρωταγωνιστές για κατάθεση προκειμένου να διαψευσθούν ή να επιβεβαιωθούν τα όσα καταγράφονται στην έκθεση Alvarez & Marsal. Προβάλλει επίσης μελέτη Αυστραλών εμπειρογνωμόνων για βελτίωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν την ακτινοθεραπεία. Αλλού αναφέρεται σε “ρεσιτάλ αυθαιρεσίας” κυβέρνησης και Δημάρχου Αραδίππου σε σχέση με την εγκατάσταση εταιρειών υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κάτω από τον κύριο τίτλο “Εκκληση για βοήθεια από τους πρόσφυγες στις Βάσεις” γράφει ότι οι 114 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις βρετανικές Βάσεις διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Δεκέλεια, ενώ οι αρχές της Δημοκρατίας διέσωσαν πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο ανοικτά του Πρωταρά. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ότι η λύση είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζει κανείς. Η “CM” γράφει αλλού ότι η Κύπρια της Βρετανίας Μόνικα Μιχαήλ επέστρεψε στο X Factor παρά την αποβολή της από το πρόγραμμα τέλος Οκτωβρίου.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Δύο δρόμοι εξόδου από το μνημόνιο” γράφει ότι ο ένας αφορά την εφαρμογή προαπαιτούμενων – αποδέσμευση της τελευταίας δόσης και ο άλλος το αντίθετο. Γράφει αλλού ότι η Ελλάδα κάνει αγώνα δρόμου για τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Προβάλλει επίσης δεξίωση για τα επτάχρονα της “Καθημερινής” σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου του Economist.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: