Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η σύλληψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπόπτων για πιθανή διασύνδεση με ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα, το Κυπριακό και η ετοιμότητα της Βρετανίας να στείλει εμπειρογνώμονες για τα θέματα των αποζημιώσεων, οι ενέργειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στο θέμα του λογισμικού του ΓεΣΥ, η κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες, το εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και τα ενεργειακά, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Τρεις ύποπτοι Τζιχαντιστές”, γράφει ότι έξι ξένοι υπήκοοι – πέντε τουρκικής καταγωγής και ένας αλγερινής – οι οποίοι έφθασαν το Σάββατο το βράδυ στην Κύπρο με πτήση χαμηλού κόστους από τη Βασιλεία της Ελβετίας πιάστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τέθηκαν υπό περιορισμό ως ύποπτοι για πιθανή διασύνδεσή τους με ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα. Αλλού, προβάλλει το β` μέρος της συνέντευξης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δηλώνει ότι η Κυβέρνηση είναι πετυχημένη αλλά υπάρχει ζήτημα με τη στάση του ΕΥΡΩΚΟ κατά την ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων. Επίσης, η `Α` γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί κλείνουν τις συναντήσεις που θα γίνουν το Δεκέμβρη.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μυστήριο πίσω από το λογισμικό του ΓεΣΥ”, γράφει ότι κρίσιμα ερωτήματα περί νομιμότητας αλλά και διαφάνειας προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για την προώθηση των διαδικασιών σε σχέση με το λογισμικό πρόγραμμα του ΓεΣΥ. Επίσης, προβάλλει το β` μέρος δημοσκόπησης του IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας σύμφωνα με την οποία το 53% των Κυπρίων είναι υπέρ της θετικής υποδοχής και προσφοράς βοήθειας σε πρόσφυγες που φθάνουν με βάρκες στην Κύπρο. Γράφει επίσης για συνεκμετάλλευση του τεμαχίου 12 (Αφροδίτη) της κυπριακής ΑΟΖ με το Ισραήλ.

“Ο Φιλελεύθερος”, στο κύριο του θέμα με τίτλο “`Χείρα βοηθείας` με ειδικούς”, γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητά της να στείλει εμπειρογνώμονες για τα θέματα των αποζημιώσεων, ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Γράφει επίσης για έρευνες για στημένες τιμές στα καύσιμα και ότι αναμένεται παρέμβαση της ΕΠΑ για τον καθορισμό λιανικής τιμής. Αναφέρει ακόμα ότι στο τέλος της βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για εξελίξεις στα ενεργειακά όπως δείχνουν οι έντονες διεργασίες σε Υπουργείο Ενέργειας και Προεδρικό, οι οποίες κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Δεκαετίες πίσω το εκπαιδευτικό σύστημα”, γράφει ότι τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα με τις επιθέσεις κατά Τ/κ δυστυχώς καταδεικνύουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον τομέα της εκπαίδευσης και ότι το δημόσιο σχολείο φαίνεται να έχει πάρει τον κατήφορο με τις κυβερνητικές πολιτικές που στην ουσία οδηγούν την παιδεία δεκαετίες πίσω. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προειδοποίησε να μην ανοίξουμε πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες μοιάζουν με στρατοκρατούμενη πόλη φάντασμα καθώς επικρατεί ύψιστος αντιτρομοκρατικός συναγερμός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: