Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Ο απόηχος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και και στο Μάλι και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στην Ευρώπη και αλλού, οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των δύο νέων συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα, η υπόθεση με το νεκρό βρέφος στο Νοσοκομείο της Πάφου και η προσφυγική κρίση, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Τεράστια η διαφορά με το 2004” δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος “φωτίζει το σκηνικό” στο Κυπριακό και τονίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα καταλήξει σε συμφωνία, αν δεν πιστεύει ότι αυτή είναι μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι οι επιθέσεις εναντίον Τ/κ και η πρόκληση ζημιών στα αυτοκίνητα τους, τα οποία διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές, δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά οι επιθέσεις μένουν χωρίς τιμωρία. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στην υπόθεση του βρέφους που γεννήθηκε νεκρό το στο Νοσοκομείο Πάφου.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Θέλουν αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής” δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία καταγράφει τις απόψεις των Κυπρίων μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της περασμένης Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Δρα Βάσου Λυσσαρίδη με τίτλο “Η πραγματική παρακαταθήκη του Μακαρίου” στην οποία αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ ανέκαθεν ήταν εναντίον της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως την ερμηνεύουν οι Τούρκοι, αλλά και άλλοι. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή στην οποία απευθύνει νέα έκκληση προς όλους και ειδικότερα προς τα κόμματα να αφήσουν την παιδεία μακρυά από κομματικές σκοπιμότητες.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Παρέμβαση για εγγυήσεις” γράφει ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ξεκαθαρίζει πως η χώρα του δεν έχει οποιοδήποτε δικό της συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία και δεν έχει προκαταλήψεις για το τι είδους ρόλο μπορεί να έχει στο μέλλον στην Κύπρο. Ψηλά στην πρώτη σελίδα της, η εφημερίδα γράφει ότι επιμηκύνεται η παραμονή του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν και τους πρώτους μήνες του 2016 λόγω της δυστοκίας που υπάρχει για επιλογή αντικαταστάτη. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα καταγράφουν αύξηση 26% σ` ένα χρόνο.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Το κατεστημένο δεν θέλει φορολογική δήλωση”, δημοσιεύει συνέντευξη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην οποία δηλώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά άμεση ενεργοποίηση της πρόνοιας του νόμου, η οποία καθορίζει ότι κάθε πέντε χρόνια όλοι οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων και ότι “το κατεστημένο δεν θέλει να εφαρμοστεί” η νομοθεσία. Η εφημερίδα γράφει ότι η επιβίωση των νεογνών που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακαρίου Νοσοκομείου φτάνει μέχρι και το 98%, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο φροντίδας που προσφέρεται. Αλλού, η εφημερία κάνει λόγο για “δεσμεύσεις που τις πήρε το…ποτάμι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες, στη Λάρνακα, ένα χρόνο μετά την καταστροφή”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Κλοιός ασφαλείας στις εισόδους της ΚΔ” γράφει ότι οι αρχές εκτιμούν ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον χαμηλού κινδύνου και ενισχύουν αεροδρόμια και Πράσινη Γραμμή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στο Μάλι. Αλλού γράφει ότι στη λύση των τυποποιημένων αναδιαρθρώσεων για ΜΕΔ καταφεύγουν το επόμενο διάστημα η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα που εφάρμοσε πρώτος ο Συνεργατισμός. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι τις επόμενες μέρες κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φτάσει στην Κύπρο για επαφές με την ε/κ και την τ/κ πλευρά, στο πλαίσιο της δρομολόγησης μελέτης για τη διασφάλιση οικονομικά βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Κύπρος” υπό τον κύριο τίτλο “ Στο στόχαστρο Μαυρογιάννης – Ναμί” γράφει ότι κάποιοι κύκλοι και στις δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους δύο διαπραγματευτές με την αιτιολογία ότι θεωρούνται “σκληροί” και -προφανώς-αποτελούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς κάποιων για σύντομη λύση. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι ένα στα πέντε παιδιά, κάτω των 18 ετών, στην Ευρώπη έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλού η εφημερίδα επικαλούμενη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας γράφει ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο και το θάνατο εξαιτίας της ευρωπαϊκής επιμονής σε φράχτες και συνοριοφύλακες

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” με τίτλο “Η σούμα τέλος του μήνα” γράφει ότι μέχρι το τέλος του μήνα και μετά τις επόμενες δύο συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη θα διαφανεί αν η συγκρατημένη αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού θα έχει βάση και θα ανοίξει για τα καλά ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής στην οποία μιλά για τις έρευνες για την οικονομία, τα κομματικά και τις εξελίξεις σε κυπριακό και οικονομία. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης συνέντευξη της Άντζη Λουπέσκου, η οποία τονίζει ότι θα ήταν φρόνιμο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην υπογράψει συμφωνίες και πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της τουρκικής απειλής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Ρεπόρτερ” στο κύριό της θέμα, με τίτλο “Με το δάκτυλο στη σκανδάλη” αναφέρεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές και γράφει ότι για την ώρα η Κύπρος θεωρείται ασφαλής προορισμός, ωστόσο, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα στα αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τζιχαντιστές που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα ΜΕΔ, στο ΓεΣΥ και στους τομείς οι οποίο θα τραβήξουν το κουπί της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα της από την πρώτη σελίδα κάνει λόγο για τρομακτική αύξηση της κάνναβης στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι μετά από έρευνα της εφημερίδας έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ιδιωτική κλινική ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο κέντρο φροντίδας οπουδήποτε στην Κύπρο για τους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άνοια. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο Βέλγιο υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι. Αλλού αναφέρεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την κατανομή των μεταναστών και για τις προκλήσεις που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αναμένεται να φιλοξενήσει 509 μετανάστες τα επόμενα δύο χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: