Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ανακοίνωση από τον Υπ. Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει για τελευταία φορά τον Συνεργατισμό, οι ενέργειες των τραπεζών μετά και τη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για την πώληση δανείων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο θάνατος του «Τζιχάντι Τζον» που δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί, είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, το έγκλημα που διαπράχθηκε χθες από γιο ο οποίος σκότωσε τον πατέρα του, η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Τελευταία στήριξη στο Συνεργατισμό» γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε στήριξη για να γίνει είναι με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ και ότι θα δοθούν 150 εκατομμύρια από τη δόση. Αλλού γράφει για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Παρίσι» και αναφέρεται στο «μακελειό με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες». Σε άλλο θέμα γράφει πως τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής με το Ισραήλ στη Λευκωσία.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κανένας φόβος για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις» γράφει ότι σπεύδουν να καθησυχάσουν τους δανειολήπτες τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου σχετικά με τη μοίρα των δανείων τους, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων σε τρίτους. Σε άλλο θέμα για την οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε χτες όταν γιος σκότωσε τον πατέρα του, γράφει ότι «τον σκότωσε για να τον…λυτρώσει». Αλλού γράφει ότι κλείδωσε η νέα τριμερής.
«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τράπεζες μελετούν πωλήσεις» γράφει ότι μεγάλα δάνεια, κατά προτεραιότητα επιχειρηματικά, θα προσπαθήσουν να πωλήσουν οι τράπεζες μετά την έγκριση του νέου νόμου από τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών αναλαμβάνουν Κύπρος και Ισραήλ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με μια σφαίρα στο κεφάλι 39χρονος σκότωσε τον 70χρονο πατέρα του την ώρα που κοιμόταν.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Φορτσάρουν για τις ιδιωτικοποιήσεις» γράφει πως πρόσω ολοταχώς προς τις ιδιωτικοποιήσεις φορτσάρουν τώρα οι κυβερνώντες για να ολοκληρώσουν το έγκλημα της μετατόπισης του πλούτου προς τους ολίγους και να πετύχουν στην «ιστορία δυστυχίας»- τη φτωχοποίηση του λαού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ίδια ώρα που πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες για την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές, ανακοινώνουν επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. Σε άλλο θέμα γράφει «θεμέλιο συνεργασίας με Παλαιστίνη αλλά και στην ίδια πορεία με το Ισραήλ» για τις εκεί επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Νεκρός σε επιδρομή ο `Τζιχάντι Τζον`» γράφει πως ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι υπήρχε «εύλογη βεβαιότητα» ότι ο Τζιχάντι Τζον, ο εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους και σύμβολο της κτηνωδίας του, σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Σε άλλο θέμα γράφει πως νερό και τριμερής τέθηκαν στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Παλαιστίνη και Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι «το έργο της κατασκευής διυλιστηρίου χρυσού χάνει τη λάμψη του εν μέσω αναταραχής».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: