Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τις πωλήσεις δανείων σε τρίτους, η απόφαση για το εκλογικό μέτρο στο 3,6%, η μη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας που είναι αυξημένος κατά 10 εκ. ευρώ, η ενίσχυση του Συνεργατισμού από το κράτος, η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη και το μακελειό με δεκάδες νεκρούς στη Βηρυτό είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο νόμος πέρασε, οι δυσκολίες μένουν”, γράφει ότι με 26 ψήφους από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ υπέρ και 25 κατά (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι, Κουλίας) ψηφίστηκε ο νόμος για την πώληση δανείων από τις τράπεζες, αφού προηγουμένως ο ΔΗΣΥ υποστήριξε τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ που, μεταξύ άλλων, αφορούν το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει εντός προθεσμίας πρόταση εξαγοράς και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης κακών δανείων. Αλλού γράφει ότι το εκλογικό μέτρο κλείδωσε στο 3,6%. Σε άλλο θέμα γράφει πως “χρειάζεται και άλλα κεφάλαια ο Συνεργατισμός!…”.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Πωλούμε τα δάνεια για να πάρουμε τη δόση”, γράφει πως με διαφοροποιήσεις στην τροπολογία του ΔΗΚΟ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες το νομοσχέδιο για τις πωλήσεις δανείων σε τρίτους. Αλλού γράφει για το μακελειό με δεκάδες νεκρούς στη Βηρυτό από διπλή βομβιστική επίθεση. Σε άλλο θέμα γράφει πως αυξημένος κατά 10 εκ. ευρώ είναι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κώστας Καδής χθες, κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2016 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

“Ο Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Οι απουσίες έβγαλαν νόμο” και γράφει ότι οι απουσίες βουλευτών, κυρίως από πλευράς ΕΔΕΚ, καθόρισαν και το αποτέλεσμα κατά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την πώληση των δανείων. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα συναινέσει στο ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία εάν δεν εκπληρώσει η χώρα αυτή τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι άνω-κάτω οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες εξαιτίας της αντικατάστασης των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια, με άλλα αντίστοιχα (γενόσιμα στην πλειοψηφία τους) σκευάσματα.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Εκποιήσεις διά χειρός ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-Τρόικας” γράφει πως “την κερκόπορτα στα ταμεία-γύπες για την πώληση των λεγόμενων “κόκκινων δανείων” άνοιξαν χθες με τις ψήφους τους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (24 έναντι 23 της αντιπολίτευσης), αφήνοντας απροστάτευτους τους μικροοφειλέτες”. Αλλού γράφει ότι την οργίλη αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για επίσκεψη των μαθητών στο κρησφύγετο του Γρίβα, το οποίο ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής χαρακτηρίζει “ιστορικό χώρο…”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ έδωσε τελεσίγραφο στη Δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ στην Αραδίππου να εκδώσει την άδεια οικοδομής για εργοστάσιο χρυσού ή να παραιτηθεί.

Η “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Άλωση από το ΕΛΑΜ εθνικοφρόνων σωματείων!”, γράφει ότι “ο ΔΗΣΥ τρέμει επέλαση των ακροδεξιών-εθνικιστικών” ενώ “Αβέρωφ Νεοφύτου και Προεδρικό επιχειρούν να προκαλέσουν τον κομματικό πατριωτισμό με διχαστικές αποφάσεις και ενέργειες”. Αλλού γράφει ότι σε απόγνωση χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “ο Α. Μασούρας ιδρύει κόμμα για να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ”.

“Το κυπριακό Ποντίκι” υπό τον τίλο “Πλαίσιο συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο” γράφει ότι “η επιμονή του Έσπεν Μπαρθ Άιντα να κλείσει το Κυπριακό το συντομότερο και που φυσικά δεν είναι μόνο δική του επιμονή, αλλά και των διεθνών παικτών (ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αναγκάζει το διεθνή παράγοντα να μετέλθει άλλων μεθόδων, ύπουλων και κατά παράβαση όλων των συμφωνιών για το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένου του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Ερογλου. Αλλού γράφει πως “`μετεξελίσσεται` και το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι στη όποια συμφωνία πρέπει να καταγράφεται ρητά ότι η ΚΔ θα συνεχίζει να υπάρχει. Σε άλλο θέμα γράφει για “τα `αππώματα` του Γενικού Ελεγκτή και οι ίσες αποστάσεις”, λέγοντας ότι απασχολεί την υπηρεσία του και τη δημόσια συζήτηση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, υπό το τίτλο “Η ροή των εποίκων θα τελειώσει”, γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν το δρόμο ώστε να μην δίνουν “υπηκοότητα” σε εποίκους. Αλλού με φωτογραφία δείχνει πρόσφυγες που έφθασαν στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν συγκεντρωθεί στη Μάλτα αναζητώντας λύσεις για τη ροή ανθρώπων που φθάνουν από την Αφρίκη, Συρία και από άλλες χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κράτος θα δώσει πέραν των 150 εκ. ευρώ στο Συνεργατισμό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: