Η δόση αργεί, ο Πρωθυπουργός ζητά ειδική φορολογική ζώνη για τα νησιά λόγω προσφύγων




Ενώ η δόση βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της καθιέρωσης ειδικής φορολογικής ζώνης για τα ελληνικά νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Πρόκειται για συνέχεια και του κοινού αιτήματος που έθεσαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου που μετείχαν στη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου.

Κοινοτικές πηγές δήλωσαν πως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη μη εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει μια ενημέρωση στους Θεσμούς, η οποία θα εξεταστεί όλο το σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται όμως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλαπλά και συνεπώς η πιθανότητα για συμφωνία και εκταμίευση στο Eurogroup μειώνεται διαρκώς.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισαν “σημαντική και χρήσιμη” τη χθεσινή σύσκεψη, κατά την οποία -όπως ανέφεραν- υπήρξε πρόταση για δημιουργία πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά όπου θα αναπτυχθούν τα Ηot Spots, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξε συμφωνία για τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου -με τη συμμετοχή ενός συντονιστή από κάθε νησί, δημάρχων και εκπροσώπων της περιφέρειας- το οποίο θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές και ότι θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, είπε ότι τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υλοποιηθούν, με τα 62 εκατ. ευρώ των πόρων που λείπουν να καλύπτονται από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

Σύμφωνα με το Mega, οι δήμαρχοι εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα πέντε νησιά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αφορούν μεταξύ άλλων σε:

•Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων
•Καθαρισμό, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση
•Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής
•Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
•Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης
•Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ.
•Πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, “στη σύσκεψη υπήρξε η κοινή πεποίθηση ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα”, ενώ καταγράφηκε η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφορά της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές του Πρώτου Θέματος από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group δεν έχει λόγο να συνεδριάσει καθώς ακόμα απαιτείται μεγαλύτερη «σαφήνεια» και περισσότερες εξηγήσεις από την Αθήνα για τα προαπαιτούμενα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή ή εξέλιξη που να δικαιολογούσε τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα «αγκάθια». Ωστόσο, παραμένουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά τη διαβεβαίωση Αλεξιάδη χθες πως μέχρι σήμερα θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή.

Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πάντως το μεσημέρι της Παρασκευής στο Bloomberg ότι πιστεύει πως Ελλάδα και δανειστές μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: