Η χώρα δεν θα σωθεί με τα μυαλά που κουβαλούν οι πολιτικοί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση της χώρας, φτάνει σιγά αλλά σταθερά στο απροχώρητο. Με όποιον ξένο μιλάμε, ιδιαίτερα –και αυτό έχει τη σημασία του- με όσους γνωρίζουν τα παρασκήνια και το περιεχόμενο των συζητήσεων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε από το πρώτο λεπτό, ότι η κατάσταση είναι καταθλιπτική.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση σε τούτο το βασανιστικό ερώτημα: Μετά από πεντέμιση χρόνια Μνημονίου, μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα; Ακόμα και οι αναμεμειγμένοι βαθιά στη διαπραγμάτευση αδυνατούν να απαντήσουν με ευθύτητα, αν η χώρα έχει πλέον δυνατότητες να εξέλθει της κρίσης μέσα στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για την οικονομική κρίση, τόνισε ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου ήταν δύσκολες και επέμενε πως οι υπουργοί της κυβέρνησής του υλοποιούν όσα έχει συμφωνήσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο κ. Τσίπρας είπε και κάτι άλλο, που στους ξένους αποδεικνύει –όπως ισχυρίζονται- ότι και τώρα, στο παρά πέντε, η διάθεση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων δεν υπάρχει. «Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν γνωρίζω αν έχουν δίκιο οι ξένοι, αλλά η παραπάνω δήλωση του κ. Τσίπρα είναι εξαιρετικά προβληματική. Και αφορά την μη ειλικρινή στάση του ελληνικού πολιτικού κόσμου, όχι στα χρόνια του Μνημονίου, αλλά από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Ειλικρινώς πιστεύω ότι μέλημα των Ελλήνων πολιτικών είναι μόνο το κομματικό ακροατήριο και οι ψηφοφόροι-πελάτες.

Δεν είναι δυνατόν, το σύνολο της αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ βεβαίως, να έχει ψηφίσει μόλις πριν τρεις μήνες τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, και τώρα –που η χώρα έχει ανάγκη την εθνική συναίνεση- να υπάρχει αυτή η αποστασιοποίηση που βλέπουμε καθημερινά.

Είναι τρομακτικό, είναι φρικτό αυτό που συμβαίνει. Ο Πρωθυπουργός και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης μιλούν μόνο με συνθήματα, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τον ψηφοφόρο-πελάτη και όχι την Ελλάδα. Η χώρα δεν θα σωθεί με τέτοια μυαλά. Και σε μερικούς μήνες, εάν δεν αλλάξουν νοοτροπία και αν δεν συνεργαστούν σε εθνική βάση, θα αναγκαστούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Είμαι έτοιμος να στοιχηματίσω…

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: