Γιατί οι Βρετανοί πετάνε ελληνική εταιρεία από το χρηματιστήριό τους




Οι βρετανικές αρχές εμφανίζονται να οδηγούν την Globo Plc, μία ελληνικών συμφερόντων τεχνολογική εταιρεία, εκτός του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η Globo Plc εμφανίζεται να αντιμετωπίζει κατηγορίες περί παραποίησης των οικονομικών δεδομένων της (φέρεται να πραγματοποιούσε πλαστές αγορές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών από εικονικές εταιρείες, διογκώνοντας τον κύκλο εργασιών της) και βρίσκεται ως εκ τούτου στο μικροσκόπιο των αρμοδίων βρετανικών αρχών.

«Το θέμα της εταιρείας πληροφορικής Globo βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και εξετάζονται όλα τα ζητήματα λεπτομερώς. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για οποιαδήποτε περιπλοκή και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι κατηγορηματική σε θέματα διαφάνειας». Αυτό δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομίας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς η ελληνική Globo Technologies έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια έργα ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση για την πληρωμή της εταιρείας, για έργα που ολοκλήρωσε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από τις 23 Οκτωβρίου 2015 και μετά που προέκυψε το θέμα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, μεταξύ των συμβάσεων που έχει συνάψει η εταιρεία με το δημόσιο εντάσσονται τα έργα του “ψηφιακού σχολείου” και της “ψηφιοποίησης των ληξιαρχείων”.

Πρόσφατα, το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία διατυπώνονταν κατηγορίες περί συστηματικής παραποίησης των οικονομικών στοιχείων του ελληνικών συμφερόντων ομίλου παραγωγής λογισμικού.

Οι διαχειριστές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας, αναφέρουν πως οι τίτλοι της εταιρείας στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου όπου βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση, θα ακυρωθούν.

Όπως γνωστοποίησαν, οι μετοχές της Globo Plc θα διαγραφούν από την αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου την 1η Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της εταιρείας, οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να αναμένουν καμία επιστροφή από τις μετοχές που θα ακυρωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι από την εταιρεία έχουν ήδη παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής, Δημήτρης Γρυπάρης και ο Γεράσιμος Μπονάνος από τη θέση του διευθυντή λειτουργιών (COO) της Globo.

E.Π. – Γ.Μπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: