Για συμπεριφορά αφρόνων μίλησε ο Αναστασιάδης, καταδικάζουν και οι μαθητές




Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωσή του καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων. ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ: http://mignatiou.com/2015/11/aparadektes-i-epithesis-enantion-tourkokiprion-sti-lefkosia-daktilos-elam/

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη έχει ως εξής:

«Θεωρώ απαράδεκτη και καταδικαστέα τη συμπεριφορά αφρόνων εναντίον Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που χείριστη υπηρεσία προσφέρουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ανάλογες καθ’ όλα απαράδεκτες συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης.

Πέραν, όμως, τούτου δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

Θέλω να υπερτονίσω ότι το κράτος δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες που με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου».

Καταδίκη και από το υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταδικάζει έντονα τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει εμφαντικά ότι είναι αντίθετο στη χρήση κάθε μορφής βίας, λεκτικής ή σωματικής, ως μέσου επίλυσης διαφορών ή ως μέσου διαμαρτυρίας, όπως και ενεργειών που πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλούν προκαταλήψεις και αρνητικές συμπεριφορές.

“Είναι γι’ αυτό τον σκοπό που έχει θέσει ως υπό έμφαση στόχο για τη σχολική χρονιά 2015 -2016 την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας, του αλληλοσεβασμού καθώς και του σεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ρητορικής του μίσους”, τονίζει.

Προσθέτει ακόμα ότι “ήδη αρκετά σχολεία έχουν αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων, που συνάδουν με τον πιο πάνω στόχο”.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνά με κάθε σοβαρότητα και προσοχή όσα απαράδεκτα συνέβησαν, ώστε να διακριβωθεί πλήρως κατά πόσο, σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο βαθμό εμπλέκονται μαθητές σε αυτά, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς μέτρα.

ΠΣΕΜ: Καταδικάζουμε με βδελυγμία

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καταδικάζει με βδελυγμία τα επεισόδια και τις επιθέσεις που έγιναν σήμερα σε βάρος Τουρκοκυπρίων και οχημάτων με τουρκοκυπριακές πινακίδες και θεωρεί ότι δεν αποτελούν τη δράση της συντεταγμένης μαθητιώσας νεολαίας του τόπου, αλλά συγκεκριμένων περιθωριακών οργανώσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΣΕΜ αναφέρει πως το επίσημο εκφραστικό σώμα των όλων των μαθητών της Κύπρου διεξήγαγε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε ειρηνικό πλαίσιο όπως κάθε χρόνο, για να προσθέσει πως αυτή, η επίσημη αντικατοχική εκδήλωση, έλαβε χώρα στην εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά της Λευκωσίας, στο χώρο του οδοφράγματος του Αγ. Κασσιανού στην ανατολική πλευρά της εντός των τειχών πόλης, ενώ τα επεισόδια, από την άλλη, έγιναν στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, στα δυτικά.

Η ΠΣΕΜ ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών συμμετείχε στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση.

«Μάλιστα εδώ και χρόνια η ΠΣΕΜ προειδοποιεί για την καταδικαστέα δράση και τις εγκληματικές συμπεριφορές ακραίων ομάδων που εκμεταλλεύονται τη μαύρη αυτή επέτειο για να μας θυμίσουν τις παρελθοντικές πράξεις ανοησίας που συνέβαλαν στην τραγωδία της Κύπρου το 1974. Περαιτέρω, είναι σαφές ότι αυτές οι ενέργειες και οι αυτουργοί τους είναι οι καλύτεροι συνήγοροι της διαρκούς επιδίωξης της Τουρκίας για διαιώνιση των εγγυήσεων στο νησί μας», καταλήγει.

Δεν έχουμε σχέση με τα επεισόδια, λέει το ΕΛΑΜ

Το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει “πως καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τα όποια επεισόδια δημιουργήθηκαν στις σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους” και καλεί τα ΜΜΕ “που ανέφεραν ψευδώς ότι μέλη του ΕΛΑΜ συμμετείχαν στα επεισόδια, να ανακαλέσουν”.

“Η πορεία μας κινήθηκε επί των κεντρικότερων δρόμων της Λευκωσίας με απόλυτη πειθαρχία, δίχως κανένα παρατράγουδο. Οι διάφοροι εντολοδόχοι του συστήματος βρήκαν και πάλι τον τρόπο να συκοφαντήσουν το Κίνημά μας με ασύστολα ψέματα και λάσπη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΕΛΑΜ καλεί τα ΜΜΕ να επικοινωνήσουν με τον επικεφαλής Αστυνομικό, που βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης του Κινήματος και ευθυνόταν για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας “και να τον ρωτήσουν εάν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό”, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση του ΕΛΑΜ έληξε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: