Γι’ αυτό το σκάνδαλο θα πληρώσει κανείς; Αβέρωφ: Ναι, τα πήραμε από την Focus




Παραδοχές για τη χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ από τη Focus και τη διαχρονική έλλειψη διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, κάνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη χρηματοδότηση των υπολοίπων κομμάτων από αδιευκρίνιστες πηγές, αναφέρει η εφημερίδα “Πολίτης”.

Ο κ. Νεοφύτου, στην εκπομπή «Επίκαιρα» του Plus που θα μεταδοθεί απόψε, διερωτάται πώς κάποια κόμματα κάνουν προεκλογικές εκστρατείες με κόστος εκατομμυρίων.

Σημειώνεται πως στην Κύπρο έχουν γίνει καταγγελίες ότι πίσω από την Focus βρισκόταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση από τη Focus, ανέφερε:

«Πήραμε μια χρηματοδότηση από τη Focus και με πολλή ειλικρίνεια το είπαμε, όπως και άλλα κόμματα. Να συνεχίσουμε τις υποκρισίες; Να κάνουμε κάποιες παραδοχές. Για δεκαετίες, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, οι προεκλογικές εκστρατείες εχρηματοδοτούντο χωρίς διαφάνεια». Πέραν της παραδοχής άφησε σαφείς αιχμές για τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διερωτώμενος: «Καλά, κάποιοι που δεν πήραν εισφορές από τη Focus, από πού πήραν και έκαναν προεκλογικές εκστρατείες εκατομμυρίων; Από πού; Και αν ο Συναγερμός ή το ΑΚΕΛ είναι οι διαπλεκόμενοι των διαπλεκομένων, επειδή πήραν εισφορά από τη Focus -παρεμπιπτόντως ο ΔΗΣΥ χρωστάει και 3,5 και πλέον εκατομμύρια ευρώ-, κάποια άλλα κόμματα, που όχι μόνο δεν χρωστάνε αλλά έχουν και μερικά εκατομμύρια στις τράπεζες, έχουν καμιά μηχανή που κόβει χρήματα και δεν το ξέρουμε εμείς;»

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην ίδια εκπομπή άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι μόνο ο Μ. Ζολώτας που χρηματοδότησε κόμματα, έχοντας δάνεια πολλών εκατομμυρίων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε: «Άλλα κόμματα δεν έχουν πάρει εισφορές από επιχειρηματίες που ενδεχομένως σήμερα τα δάνειά τους δεν είναι εξυπηρετούμενα; Κάνουμε την παραδοχή. Από το 1960 μέχρι προσφάτως δεν υπήρχε διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Για αυτό όλα τα κόμματα, έστω και αδικαιολογήτως αργά, θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες της GRECO, αλλά νομίζω ότι η υποκρισία ενοχλεί περισσότερο όταν κάποιοι προσπαθούν να παρουσιαστούν ως τα τίμια πολιτικά κόμματα σε αντιδιαστολή με τα ‘διεφθαρμένα’ πολιτικά κόμματα. Το σύστημα νοσούσε καθολικά και για όλα τα κόμματα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραδέχθηκε ότι πέραν των χρημάτων που πήγαν στα ταμεία του ΔΗΣΥ από τον κ. Ζολώτα, πληρώθηκαν και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εισιτήρια φοιτητών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πενήντα χιλιάδες μπήκαν στο κόμμα. Τα υπόλοιπα, όπως λέχθηκε, ήταν και εισφορές που μαζεύτηκαν από τον συγκεκριμένο πλοιοκτήτη, κατεβλήθησαν και πληρώθηκαν εισιτήρια καθόδου για τις εκλογές του 2008». Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί γιατί επιτέλους «σιγά-σιγά γινόμαστε σύγχρονο κράτος και μπορεί να ψηφίσει εκεί που διαμένει ο κόσμος και εκεί που σπουδάζουν οι φοιτητές. Είναι αυτά τα στρεβλά που κάναμε και οδηγήθηκε το πολιτικό σύστημα σε αυτές τις πραγματικότητες, γιατί χρειαζόμασταν εκατομμύρια, μόνο για την κάθοδο των φοιτητών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: