Γερμανία: Άνοδος αντιμεταναστευτικού κόμματος “AfD”, καταγράφει δημοσκόπηση




Η στήριξη προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) αυξήθηκε περαιτέρω εν μέσω της έντασης ανάμεσα στα κυβερνώντα κόμματα της χώρας σχετικά με τους τρόπους χειρισμού της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag και εμφανίζει την στήριξη προς το AfD στο 9%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πιο πάνω, δηλαδή, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και στο ίδιο ποσοστό με το Αριστερό Κόμμα, το οποίο έχασε μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην ανατολική Γερμανία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει βιώσει βίαιες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών, το ποσοστό αποδοχής του AfD είναι ιδιαίτερα υψηλό, στο 14%, και ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ανατολικογερμανών ανδρών, στο 18%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.442 ψηφοφόρων από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα (26%), ενώ η συντηρητική CDU της Μέρκελ παρέμεινε στο 36%.Οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι και το φιλο-επιχειρηματικό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών παρέμειναν στο 10% και 4% αντίστοιχα.

Το AfD έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και επωφελείται από την πολιτική της “ανοιχτής πόρτας” της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία και της έχει στοιχίσει δημοσκοπικά, την ώρα που η χώρα προβληματίζεται για το πως θα αντεπεξέλθει στην εισροή ενός εκατομμυρίου προσφύγων αυτή τη χρονιά.

“Το AfD είναι το μοναδικό κόμμα στη Γερμανία που ανερυθρίαστα εκμεταλλεύεται τις προκαταλήψεις μερίδας του πληθυσμού προς τους ξένους”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πολιτικός επιστήμονας Ούλριχ φον Αλεμαν.

Το AfD έχει επιτεθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής αποκαλώντας την “χάος του ασύλου” και η ηγεσία του κατηγορεί την Μέρκελ για “λαθραία εισαγωγή ανθρώπων” επειδή επέτρεψε σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο την είσοδο στη χώρα που προηγουμένως ήταν εγκλωβισμένοι στην ουγγρική μεθόριο.

Χθες Σάββατο, περίπου 5.000 υποστηρικτές του AfD διαδήλωσαν κατά της πολιτικής ασύλου της Μέρκελ κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα “Το άσυλο έχει τα όριά του. Κόκκινη κάρτα στη Μέρκελ”.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: