Πανούσης: Έδωσε ονόματα, μίλησε για κυκλώματα σε ΕΥΠ, Λιμενικό και ίσως ΕΛΑΣ




«Σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές, μία που με έβαλε στην κυβέρνηση και μία που με έβγαλε για να με προστατέψει» είπε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, κατά την έξοδο του από το γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Ο κ. Πανούσης μετέβη στο γραφείο της κ. Ράικου, μετά τον Άρειο Πάγο, καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο έρευνας για κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ. Ο κ. Πανούσης παρέμεινε περίπου μισή ώρα στο εισαγγελικό γραφείο και εξερχόμενος δήλωσε πως προσέθεσε διαφωτιστικά στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα που αφορά εμπλοκή λιμενικών, στελεχών της ΕΥΠ και ενδεχομένως αστυνομικών σε κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός αναμένεται η τελική κρίση της εισαγγελίας. «Κατά τη γνώμη μου υπάρχει υπόγεια διασύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακολούθησα τη γνώμη του πρωθυπουργού που πιστεύει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα που ανέδειξε ο ίδιος με τις καταγγελίες του, ο κ. Πανούσης επανέλαβε: «Εγώ δεν ανήκω στη κυβέρνηση, δεν είναι θέμα συγκίνησης. Σέβομαι τους θεσμούς».

Να σημειωθεί ότι η κλήση του κ. Πανούση στην εισαγγελέα Διαφθοράς δεν σχετίζεται με το τμήμα της συνέντευξης του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” σχετικά με απειλές που υποστηρίζει ότι δέχεται, θέμα για το οποίο ο πρώην υπουργός παρέδωσε, νωρίτερα, στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Για τις ανωτέρω καταγγελίες ο κ. Πανούσης κατέθεσε στην αρμόδια εισαγγελέα κ. Κουτζαμάνη, όπου έκανε λόγο για καρκινώματα στο πολιτικό σύστημα, τα οποία δεν έχουν εξαλειφθεί. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ονόματα και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στην εισαγγελέα.

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, που διενεργείται εδώ και καιρό, αφορά καταγγελίες περί κρουσμάτων διαφθοράς εντός της ΕΛΑΣ και μετά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Πανούσης στην επίμαχη συνέντευξή του κρίνεται σκόπιμο να εισφέρει όσα γνωρίζει για την ερευνώμενη υπόθεση.

Η κατάθεση του κ. Πανούση στους εισαγγελείς Διαφθοράς επικεντρώνεται στο τμήμα της συνένεντευξής του, όπου ανέφερε τα εξής:

«Γιατί στην Αστυνομία υπάρχει και χρήμα. Πολύ χρήμα, και ήταν και αυτή η πλευρά. Δεν είναι μόνο η ιδεολογικοπολιτική κάποιων εκεί πέρα. Οι μίζες είναι μίζες. Και αυτές δεν έχουν χρώμα, γιατί το χρήμα δεν έχει χρώμα, δυστυχώς. Εγώ είπα σε μια παρέα ότι χρωστάω δύο πράγματα στον Αλέξη Τσίπρα.

»Πρώτον, που με έβαλε και, δεύτερον, που δεν με έβαλε τη δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, γιατί νομίζω ότι με προστατεύει. Δεν κάνω εγώ γι’ αυτά τα πράγματα. Να βλέπω να κλέβουν, να κάνουν, να αρπάζουν και να λέω δεν πειράζει, είμαι υπουργός».

Όταν ένας πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλει «παρακράτος και καρκινώματα» υπάρχει ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα, υποστηρίζει το Ποτάμι με ανακοίνωσή του με αφομρή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση.

Το Ποτάμι ζητάει από την Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν. Ωστόσο τονίζει: «Εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει ότι το αγνοεί. Οι καταγγελίες ήταν όντως σε γνώση του Πρωθυπουργού; Αν «ναι» τι έκανε όλους αυτούς τους μήνες;», ενώ καλεί τον κ. Τσίπρα «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το γνωστό από το παρελθόν «ας πάει στη Δικαιοσύνη» και να πάρει καθαρή θέση».

Το Ποτάμι καταλήγει ότι «η λειτουργία παρακράτους (η ύπαρξη του οποίου στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την ακροδεξιά) κάνει κάθε δημοκρατικό πολίτη να νοιώθει ρίγη στη σπονδυλική του στήλη».

Τζούλη Βινιεράτου, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΔΩΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ: http://mignatiou.com/2015/11/panikos-apo-tis-katangelies-tou-panousi-nea-vradini-anakinosi-apo-to-maximou/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: