Η Ελλάδα τίμησε την εξέγερση των φοιτητών: Επεισόδια από αναρχικούς




Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια. Ομάδες νεαρών, που συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων και πριν από λίγο επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη με βόμβες μολότοφ, ενώ έχουν βάλει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους νεαρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να επιτίθενται στους αστυνομικούς.

— «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου. Συγχρόνως, έχουν προστεθεί πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο ύψος του Χίλτον βρίσκεται αυτή την ώρα το κύριο σώμα της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων ήδη πλησιάζει στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ το ΠΑΜΕ παραμένει στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 πορεύονται υπό το ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρξε μικρή ένταση, όταν ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλη επιχείρησαν να μπουν στην πορεία. Δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Φοιτητές μεταφέρουν τη ματωμένη σημαία της εξέγερσης, κατά τη διάρκεια πορείας για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 στην Αθήνα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Φοιτητές μεταφέρουν τη ματωμένη σημαία της εξέγερσης, κατά τη διάρκεια πορείας για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 στην Αθήνα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται, η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτή την ώρα η έχει φτάσει στο ύψος της Γαλλικής πρεσβείας.

Στην πορεία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα. Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ ξεκινά την πορεία του από τα Χαυτεία.

Πριν λίγο είχε φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία η σημαία του Πολυτεχνείου. Μπροστά στην πρεσβεία οι νεολαίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν.

Την πρεσβεία φυλάσσουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

Πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

«Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. «Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Αθηνά Καστρινάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: