Εντυπωσιακή η τελετή Αφής της φλόγας στον Τύμβο του Μαραθώνα




Παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο του Μαραθώνα, η Αφή της φλόγας του Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου, που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Ηταν εντυπωσιακό και παράλληλα λιτό το ανανεωμένο τελετουργικό της Αφής. Ο ιερός χώρος ήταν κατάμεστος από τον κόσμο που επέλεξε να παρακολουθήσει από κοντά, την τελετή που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας και σκηνοθέτησε αφιλοκερδώς ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η τελετή ξεκίνησε με τον Γρηγόρη Βαλτινό να διαβάζει κείμενο από τον Ηρώδοτο, συνοδευόμενος από πέντε μουσικούς που έπαιζαν κρουστά σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Άγγελου Τριανταφύλλου. Παράλληλα φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου επιχείρησαν αναπαράσταση της μάχης. Στο φινάλε μια ομάδα 20 σύγχρονων μαραθωνοδρόμων έψαχναν τον ρυθμό τους καθώς δεν είχαν όραμα και βρήκαν την ελπίδα και τον στόχο τους μόλις εμφανίστηκε ο ημεροδρόμος Λεωνίδας Αργυρόπουλος, ο οποίος άναψε τη φλόγα και τους έδειξε τον δρόμο προς την ελπίδα. Νωρίτερα η Χριστίνα Μαξούρη τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι, σύμβολο της μάνας που γεννά αθλητές.

Στη συνέχεια την φλόγα παρέλαβε η γρηγορότερη αθλήτρια φέτος στον κόσμο, στον μαραθώνιο, Gladys Cherono και την παρέδωσε στο πρώτο ζευγάρι της λαμπαδηδρομίας, που ήταν ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Σάιμον Κασσιανίδης και η πρωταθλήτρια των μεγάλων αποστάσεων Αναστασία Καρακατσάνη. Ακολούθησαν οι Ελενα Φιλάνδρα /Φαίη Κυριακίδη,Σοφία Παπαδοπούλου/Βιργινία Κραβαριώτη, Βούλα Ζυγούρη/Αρτιομ Κιουρεγκιάν, Γιώργος Στεφανόπουλος /Ειρήνη Ζαρκαδούκα, Χρήστος Παπαχρήστος/Αναστασία Μαρινάκου, Γιάννης Χαρούλης/Αντωνία Στεργίου και οχτώ ζευγάρια από τους συλλόγους μαραθωνοδρόμων Μαραθώνα, ΤΕΛΗΣΣΟΣ και ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Το τελευταίο ζευγάρι, η Βούλα Κοζομπόλη με ο Περικλής Ιακωβάκης έδωσαν την φλόγα στην κορυφαία αθλήτρια φέτος στον κόσμο και παγκόσμια πρωταθλήτρια του Πεκίνου στο μαραθώνιο, Mare Dibaba η οποία άναψε το βωμό συνοδευόμενη από τον προπονητή της.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνας, Ηλίας Ψινάκης, δήλωσε: «Είμαστε σε τόπο ιερό που δέχθηκε τους νεκρούς από τη μάχη του Μαραθώνα, μία μάχη, που έχει μόνο νικητές. Τώρα που θα ξανά ανάψει η ιερή φλόγα είναι ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες, που με τη θυσία τους έδωσαν στον κόσμο, τον πιο σημαντικό αγώνα, του Μαραθώνα».

Στην ομιλία του ο κ. Κοντονής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή των 33ο Μαραθώνιο Δρόμο, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής Κυβέρνησης καλωσορίζουμε τους χιλιάδες δρομείς του Μαραθωνίου δρόμου και είμαστε σίγουροι ότι και αυτή τη φορά το αγωνιστικό τους φρόνημα, η εν γένει αγωνιστικότητά τους και η προσπάθειά τους θα δυναμώσουν έννοιες και ιδέες όπως αυτή της ευγενούς άμιλλας και της αλληλεγγύης.

Ο Μαραθώνιος είναι η κορωνίδα των αθλημάτων, γιατί σε αυτόν συμπυκνώνεται η υπέρτατη δοκιμασία και η υπέρτατη προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα κλείνουν πάντα με τον Μαραθώνιο δρόμο, γιατί στο πρόσωπο των μαραθονοδρόμων, στην ένταση της προσπάθειας αυτών των αθλητών, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η προσπάθεια όλων των αθλητών και των αθλητριών όλων των αγωνισμάτων».

Αμέσως μετά ο υφυπουργός είπε: «Είμαστε στην υπερήφανη θέση να υπενθυμίσουμε προς όλους, και στους αθλητές και σε όσους παρακολουθήσουν αυτόν τον μεγάλο αγώνα, ότι σε αυτή τη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν πάνω στα βήματα τριών μεγάλων προσωπικοτήτων της αρχαίας, της πρόσφατης, αλλά και της νεώτερης ιστορίας: του Φειδιπίδη του οπλίτη δρομέα που έφερε το μήνυμα της νίκης, των λίγων Αθηναίων οπλιτών έναντι της μεγαλύτερης της πιο κραταιάς αυτοκρατορίας του κόσμου εκείνης της εποχής, στους συμπατριώτες του, το μήνυμα της νίκης και της αποφασιστικότητας και του ηρωισμού των λίγων έναντι των πολλών.

Στα βήματα του Σπύρου Λούη, του μεγάλου Μαραθωνοδρόμου, του νικητή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, που φέρνει και εκπέμπει στους αιώνες το μήνυμα της αγνότητας, της ανιδιοτελείας και της απλότητας σε μια εποχή που το έχουμε όλοι ανάγκη, αλλά πάνω απ’ όλα οι αθλητές, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα μηνύματα καταξιώνουν την προσπάθειά τους ενάντια στις σειρήνες της φαρμακοδιέγερσης.

Τέλος, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη του μεγάλου αθλητή, αλλά πάνω και κύρια του μεγάλου αγωνιστή της δημοκρατίας και της εμπέδωσης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ενός ανθρώπου που στέλνει, με τη ζωή του, αλλά και με τον θάνατό του, ένα μήνυμα ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος ακόμα και αν γίνεται από έναν, αρκεί να ανταποκρίνεται στο δίκαιο των πολλών.

Είναι ένα μήνυμα που παίρνει πρώτα και κύρια η ελληνική κυβέρνηση γιατί και αυτή πρέπει να συγκρουστεί, όχι μ’ ένα καθεστώς αυταρχικό και βίαιο, όπως εκείνο που συγκρούστηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης όσο ζούσε, αλλά με τα αδυσώπητα οικονομικά συμφέροντα, με τη διαπλοκή και τη διαφθορά της εποχής μας. Έναν αγώνα που θα δώσουμε καθημερινά μέχρι τέλος, αλλά που πρέπει να ξέρουμε και το γνωρίζουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να είναι τυφλός, αλλά να στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία και στη νομιμότητα για να έχει αποτελέσματα, να έχει νομιμοποίηση, για να έχει την κοινωνική αποδοχή. Διαφορετικά θα είναι ένας χαμένος αγώνας».

Και στο τέλος πρόσθεσε: «Ο Μαραθώνιος δρόμος είναι ένα αγώνισμα που η προετοιμασία του απαιτεί διαρκή και απαραίτητο μόχθο, η συμμετοχή και ο τερματισμός συνιστά μεγαλειώδη άθλο για τους αθλητές και η διάκριση ένα τιμητικό παράσημο ζωής. Γι αυτούς τους λόγους, ο Μαραθώνιος αποτελεί για την Ελλάδα, για τους Έλληνες το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Όχι όμως μόνο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, είναι συνταυτισμένος με την ταυτότητα και την αγωνιστικότητα αυτού του έθνους, αυτού του λαού που από το 490 π.Χ. όπως οι Μαραθωνομάχοι στην μάχη του Μαραθώνα έδωσαν ένα παράδειγμα προς όλους τους λαούς του κόσμου. Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι, γιατί αξίες και ιδανικά που γεννήθηκαν εδώ στην Αττική γη στην Ελλάδα, έγιναν ιδανικά και αξίες για όλο τον κόσμο και παραμένουν.

Υπό αυτή την έννοια, θα ήθελα να τελειώσω λέγοντάς σας ότι το αγωνιστικό φρόνημα των Μαραθωνομάχων, του Σπύρου Λούη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και η αγωνιστικότητα όλων όσων αγωνιστούν αύριο στον αγώνα του Μαραθωνίου είναι οδηγός και φάρος για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι οδηγός και φάρος γιατί πρέπει ο λαός μας να φτάσει στο τέλος αυτής της προσπάθειας νικητής, όπως νικητές φτάσανε όλοι οι προηγούμενοι. Και αυτό δεν είναι μόνο υπόσχεση. Είναι όρος και προϋπόθεση ζωής κοιτάζοντας στα μάτια όλη την ελληνική νεολαία, από το βλέμμα της οποίας αντλούμε δύναμη αλλά βλέπουμε και τις υποχρεώσεις μας, σας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε νικητές. Και θα είμαστε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: