Εν αναμονή της απόφασης από την IAAF για το σκάνδαλο ντόπινγκ




Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για τη δημιουργία μιας νέας εθνικής υπηρεσίας κατά του ντόπινγκ, λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην IAAF, η οποία καλείται να αποφανθεί για τον αποκλεισμό ή όχι της ομοσπονδίας της χώρας απ’ όλες τις διοργανώσεις στίβου, εννέα μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της IAAF με απλή πλειοψηφία, ενώ τις ρωσικές θέσεις θα παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Μιχαϊλ Μπουτόφ. Στη Ρωσία όλοι κάνουν λόγο για παραχωρήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει τιμωρία από την IAAF και με δηλώσεις σήμερα του υπουργού Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, η χώρα είναι έτοιμη για την δημιουργία ενός νέου οργανισμού κατά του ντόπινγκ.

Όμως, κανείς δεν ξέρει αν αυτά είναι αρκετά, αφού ναι μεν η Ρωσία υπόσχεται αλλαγές για να επηρεάσει τη στάση της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, αλλά η απόφαση που καλείται να πάρει η τελευταία δεν αφορά τη διαπίστευση του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας ή τη νομιμοποίηση ενός νέου οργανισμού κατά του ντόπινγκ.

Επίσης τι μπορεί να κάνει η IAAF με τις αποκαλύψεις του WADA για εκτεταμένο ντόπινγκ και διευρυμένη διαφθορά στη Ρωσία από «πάνω από προς τα κάτω», όπως χαρακτηριστικά έγραψε η ανεξάρτητη επιτροπή στην έκθεσή της;

Μπορεί να επενέβη στο θέμα και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν μετά τη συνάντησή του Τετάρτη βράδυ στο Σότσι με τους επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών, τόνισε πως κατά τη γνώμη του δεν μπορούν να υπάρξουν συλλογικές ποινές αλλά μόνο ατομικές, αλλά πλέον όλα είναι ανοικτά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: