EKT: Οι ευρωπαϊκές αγορές πιο ευάλωτες σε αναταραχές στις αναδυόμενες οικονομίες




Οι ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές είναι όλο και περισσότερο ευάλωτες σε αναταραχές στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, προειδοποιεί την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε έκθεσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης αποδείχθηκε «ανθεκτικό» μέσα από σύντομες περιόδους αστάθειας στους τελευταίους μήνες, που συνδέονται με την Ελλάδα και την Κίνα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ τονίζει ότι οι «περιστασιακές εξάρσεις μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνουν ότι αυξάνονται τα τρωτά σημεία που απορρέουν από τις αναδυόμενες αγορές».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι προοπτικές της Κίνας, με δεδομένο τον αυξανόμενο της ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η ΕΚΤ σε έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, που δημοσιεύεται δύο φορές ετησίως.

«Η αναστάτωση που προκλήθηκε στην κινέζικη και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, τον Αύγουστο οδήγησε σε μια ισχυρή και ευρεία διάχυση της σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης», σημειώνει.

Αυτή η ισχυρή παγκόσμια συνεργασία σε σχέση με την κίνηση των τιμών των μετοχών «δεν φαίνεται να προκαλούνται μόνο από τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη», αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν στις εξελίξεις που αφορούν την Κίνα.

«Οι εξελίξεις στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες οδηγούν την παγκόσμια εμπιστοσύνη», προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΚΥΠΕ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: