Έκκληση στους Αμερικανούς να υποδεχθούν τους πρόσφυγες έκανε ο Ομπάμα




O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε το καθιερωμένο του μήνυμα για τη γιορτή των Ευχαριστιών στο οποίο συνέκρινε τους πρόσφυγες της σύγχρονης εποχής με τους προσκυνητές που έφθασαν πριν από αιώνες στην Αμερική και προέτρεψε τους συμπατριώτες του να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

«Σχεδόν τέσσερις αιώνες αφού το (πλοίο) Mayflower άνοιξε τα πανιά του, ο κόσμος σφύζει από προσκυνητές, άνδρες και γυναίκες που δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να έχουν την ευκαιρία ενός καλύτερου μέλλοντος, περισσότερο ασφαλούς για τους ίδιους και τις οικογένειές τους» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα δελτίο τύπου, αναφερόμενος στο πλοίο που μετέφερε τους πρώτους Άγγλους μετανάστες το 1620 στον Νέο Κόσμο.

«Συγκινήθηκα από τη γενναιοδωρία των Αμερικανών που μου έγραψαν επιστολές και μου έστειλαν μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες εβδομάδες και μου πρότειναν να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους στους πρόσφυγες που φεύγουν για γλιτώσουν από τις βιαιότητες (της οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος» προσέθεσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματός του από το Λευκό Οίκο.

Το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο ενόψει των εκλογών του 2016. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αναζωπύρωσαν τον διάλογο αυτό καθώς υπάρχουν αρκετοί που εκφράζουν φόβους για παράδειγμα ότι οι τζιχαντιστές παρεισφρέουν μεταξύ των προσφυγικών ροών με στόχο να μεταβούν στις ΗΠΑ και να διαπράξουν επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

«Πρέπει (ωστόσο) να γίνει κατανοητό στους πολίτες, ότι κανείς πρόσφυγας δε μπορεί να διασχίσει τα σύνορά μας χωρίς να υποβληθεί στους αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτή ήταν η κατάσταση πριν από το Παρίσι και αυτή είναι η κατάσταση τώρα» επισήμανε ο ίδιος αναφερόμενος στις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα την 13η Νοεμβρίου (130 νεκροί και 350 τραυματίες).

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: