Δύσκολοι οι οι βρετανικοί όροι για παραμονή της χώρας στην ΕΕ




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε την επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία παρουσιάζει τα αιτήματά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο Brexit.
«Με την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν», ανέφερε ο Τουσκ.

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει έναν γύρο διαβουλεύσεων με τις άλλες 27 κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως ο Τουσκ έχει σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να δει τι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα αιτήματα που έθεσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για επιβολή νέων περιορισμών στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται σε άλλα κράτη-μέλη είναι «πολύ προβληματικά», δήλωσε, ωστόσο, εκπρόσωπός της.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την αρχική αντίδραση της Επιτροπής στην επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς: είπε πως, «Εκ πρώτης όψεως βλέπουμε έναν αριθμό σημείων που φαίνονται να είναι εφικτά, όπως η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, μερικά θέματα που είναι δύσκολα, όπως μια στενότερη ένωση και οι σχέσεις ανάμεσα σε όσους είναι μέσα στο ευρώ και όσους είναι εκτός, και ορισμένα πράγματα που είναι πολύ προβληματικά καθώς άπτονται των θεμελιωδών ελευθεριών της εσωτερικής αγοράς.

»Η ευθεία διάκριση μεταξύ πολιτών της ΕΕ ανήκει σαφώς σε αυτή την τελευταία κατηγορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν η Βρετανία αποφάσιζε την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν θα υπονόμευε τη θέση της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, αναφέρει, την ίδια ώρα, ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS.
«Δεν θα υπονομεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο Βέμπερ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, σε εκδήλωση της Wall Street Journal.

Πολλές διεθνείς τράπεζες χρησιμοποιούν τη Βρετανία για να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά και ως έδρα τους για την διάθεση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Ένωση. Η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε επαναξιολόγηση αυτή της διάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους.

Ο Βέμπερ είπε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του επιχειρείν στη Βρετανία είναι η πρόσβαση που παρέχει στην ενιαία αγορά, αλλά στην περίπτωση που η Βρετανία έφευγε από την ΕΕ, ενδεχομένως να υπήρχε μια εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν να φύγει από την ΕΕ, νομίζω ότι θα υπήρχαν δύο ή τρία χρόνια έντονης αβεβαιότητας, αλλά λίγο-πολύ τα ίδια δικαιώματα (πρόσβασης)» δήλωσε ο Βέμπερ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία με την ΕΕ για να διατηρήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πρόσβαση της αγοράς στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λονδίνο, Βρετανία, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: