Πρόεδρος της Ν.Δ. ο Πλακιωτάκης, έφυγε ο Μεϊμαράκης, κωλύεται ο Παπαμιμίκος




Χωρίς τον Βαγγέλη Μειμαράκη και τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, άρχισε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που συζητά τις εξελίξεις μετά το ναυάγιο της εκλογικής διαδικασίας.

Οι βουλευτές υποδέχθηκαν με χειροκρότημα τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη προεδρεύοντος, μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να οδηγήσει το κόμμα στην εκλογή νέου αρχηγού, αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

O κ. Πλακιωτάκης προσήλθε συνοδευόμενος από τον Γιάννη Τραγάκη και κατέλαβε τη θέση του προεδρεύοντος στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, προκειμένου να διευθύνει τη διαδικασία. Κανονικά, με βάση το καταστατικό της παράταξης, θα έπρεπε να αναλάβει χρέη ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ωστόσο κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη και των δικών του βουλευτών, αφού άλλωστε πολλοί τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την αποτυχία της εκλογής, καθώς ήταν πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

Πάντως, οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Απόστολο Τζιτζικώστα -ορισμένοι εκ των οποίων είχαν μία σύντομη συνάντηση στο καφενείο της Βουλής πριν από τη συνεδρίαση- δεν θα θέσουν θέμα διαδικασίας και δεν θα μπλοκάρουν την ανάληψη από τον κ. Πλακιωτάκη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και αναμένεται να τοποθετηθεί για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής.

Στα έδρανα, δύο εκ των υποψηφίων για την προεδρία, οι κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθησαν δίπλα-δίπλα, ενώ ο έτερος υποψήφιος, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάθησε μόνος του.

Οταν μπήκε στην αίθουσα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαιρέτησε μόνο τους κυρίους Βορίδη και Βαρβιτσιώτη, αλλά όχι και τους συνυποψηφίους του…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Την παραίτησή του και επίσημα ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας της παράταξης, ο κ. Μεϊμαράκης παρέδωσε, όπως είπε, τη μεταβατική προεδρία της ΝΔ συνεχίζοντας να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές.

«Σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τις αρχές της ΝΔ και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μια επίθεση στο προσωπο μου χυδαία και ανήθικη και επειδή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι για να αποκλιμακώσω την ένταση, όρισα τον Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρο και παραδίδω την μεταβατική προεδρία της ΝΔ, συνεχίζοντας την υποψηφιότητα μου» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της ΝΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Μεϊμαράκης δεν ξεκαθάρισε αν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε το απόγευμα ότι αναλαμβάνει “το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί” και ανακοίνωσε πως από δω και στο εξής “κωλύεται” να προεδρεύει της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

“Θέλω για ακόμη μία φορά να ζητήσω μία προσωπική συγγνώμη από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της ΝΔ για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιμίκος.

“Σε αυτό το σημείο -πρόσθεσε- θέλω να δηλώσω πως αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί”.

“Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της παράταξής μας, είναι η αποφόρτιση του κακού κλίματος, η γρήγορη ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ” πρόσθεσε ο κ. Παπαμιμίκος και κατέληξε λέγοντας “από δω και στο εξής κωλύομαι να προεδρεύω της ΚΕΦΕ”.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το αν παραιτείται από τη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παπαμιμίκος δεν απάντησε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με το αν θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ή όχι.

Κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη πάντως τόνιζαν πως αναμένουν από τον Αντώνη Σαμαρά μία δημόσια διάψευση για τα όσα ανέφερε χθες η εφημερίδα “Εθνος” και σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί μεταβατικό πρόεδρο στο κόμμα. Πηγές από την πλευρά του κ. Σαμαρά πάντως τόνιζαν πως ήδη από χθες το δημοσίευμα αυτό έχει διαψευσθεί.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: «Εμείς έχουμε διευκρινίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση» ανάφεραν σήμερα το μεσημέρι κύκλοι προσκείμενοι στον τέως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο Star, ότι θα ανακαλέσει την απόφαση του να παραιτηθεί, στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς διαψεύσει τις διαρροές που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με αυτές ζητούσε την παραίτησή του.

Μιλώντας στο Star ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: «Αν ο κ. Σαμαράς κάνει δήλωση σήμερα και πει ότι οι διαρροές στο “Έθνος” δεν τον εκπροσωπούν, δεν θα παραιτηθώ. Αυτός που με πρότεινε, δεν με διόρισε, αυτός αίρει την εμπιστοσύνη του εγώ οφείλω με την δημοκρατική ευαισθησία μου να παραιτηθώ.

Εάν ο κ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι μία διαρροή που δεν τον αντιπροσωπεύει τότε δεν θα έλεγα τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, αναρωτήθηκε «αφού ο κ. Σαμαράς γνώριζε την εταιρεία τότε γιατί μου επιτέθηκε;».

Ο γραμματέας της ΚΟ της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Φωτογραφία ΕΡΤ, enikos
Ο γραμματέας της ΚΟ της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Φωτογραφία ΕΡΤ, enikos

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά το φιάσκο για την εκλογή του νέου προέδρου της, την Κυριακή. Μέσα σε κύμα αλληλοκατηγοριών, έγινε γνωστό ότι ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η δημοσιογράφος του MEGA, Ράνια Τζίμα, ο κ. Μεϊμαράκης, θα υποδείξει ως “διάδοχό” του και μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, τον νυν γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η εσωκομματική ένταση κάθε άλλο παρά φαίνεται να καταλαγιάζει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα παραστεί, ενώ δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο Κώστας Καραμανλής που φέρεται ότι θα παρακολουθήσει μόνο την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη και θα αποχωρήσει.

Παρών στη συνεδρίαση αναμένεται να είναι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας που δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραιτηθεί του αξιώματός του, κάτι που έπραξαν οι συνυποψήφιοί του κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από χθες στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ωστόσο παρά τους μύδρους που εξαπέλυσαν οι υποψήφιοι για τον ρόλο της ΚΕΦΕ και κυρίως του προέδρου της και γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, τα ίδια πρόσωπα θα οργανώσουν και τη νέα εκλογική διαδικασία που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 13 και 20 Δεκεμβρίου.

Μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, σήκωσε χθες το “γάντι” λέγοντας πως όλοι γνώριζαν την εταιρεία και μάλιστα έστρεψε τα “πυρά” του κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως γνώριζε και εγγυήθηκε για την αρτιότητα της εταιρείας αυτής. Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί θέτοντας ωστόσο ως όρο να προηγηθούν οι παραιτήσεις των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη από τα αξιώματά τους αλλά και του Απ. Τζιτζικώστα από τη θέση του Περιφερειάρχη.

Οι δύο πρώτοι αμέσως παραιτήθηκαν από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας διεμήνυσε πως δεν θα πράξει κάτι τέτοιο καθώς είναι αιρετός και όχι διορισμένος. Ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε πως θα προχωρούσε σε παραίτηση μόνον εάν και οι υπόλοιποι τρεις παρέδιδαν τις βουλευτικές τους έδρες.

Ξεχωριστή σημασία έχει η κόντρα μεταξύ Ευ. Μεϊμαράκη και Αντ. Σαμαρά καθώς μετά τις κατηγορίες του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν πως δεν καταλαβαίνει γιατί τον εμπλέκει ένας άνθρωπος, ο οποίος με υπόδειξη Σαμαρά έγινε και πρόεδρος της Βουλής.

Η πλευρά Μητσοτάκη επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και επιστολή του βουλευτή της ΝΔ με την οποία προειδοποιούσε τον πρόεδρο της ΝΔ για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να διεξαχθούν οι εκλογές.

Προβληματισμένος και ιδιαίτερα λυπημένος με τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος ζητά να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης αλλά και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.

http://mignatiou.com/2015/11/vgikan-ta-macheria-sti-nd-fimes-gia-paretisi-meimaraki/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: