Τι είπε ο Αλέξης με την Μέρκελ, τον Ολαντ και τον Γιούνκερ




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το βασικό αντικείμενο των τριών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολαντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεν “σπάει” το αδιέξοδο; Ο Αλέξης μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους συνομίλησε επίσης με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Όλο το σαββατοκύριακο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές, ώστε να σημειωθεί κάποια πρόοδος πριν το αυριανό Eurogroup, αλλά το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο και η έγκριση για την δόση των 2 δισ. ευρώ αύριο, θεωρείται από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Στην επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν συζήτησαν για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Εurogroup Working Group), σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το EWG αποτιμά την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το MEGA μετέδωσε ότι σημαντικές παραμένουν οι διαφορές μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών, σε ό,τι αφορά στα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης, αυτά των πλειστηριασμών και της ρύθμισης των 100 δόσεων, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ, πληροφορίες όμως λένε ότι η συμφωνία είναι πολύ μακριά.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι “η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη δική της πρόταση προστατεύεται το 70% των δανειοληπτών, ενώ μένουν χωρίς προστασία μόνο 90.000, από τους 300.000 δανειολήπτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, ενώ οι δανειστές επιμένουν η προστασία να είναι πολύ περιορισμένη και να μην αφορά πάνω από το 40% των δανειοληπτών, αφήνοντας ακάλυπτους περισσότερους από 180.000 δανειολήπτες.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνει κάποιος εκτός ρύθμισης, ακόμη κι αν καθυστερήσει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του για μία μόλις ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται από την κυβέρνηση να αλλάξει τη ρύθμιση που πέρασε πριν από λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.

Ωστόσο τα χρονικά όρια στενεύουν και παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων είναι πως η έγκριση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας είναι από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς δεν ζητούν μόνο αποφάσεις, αλλά και ψήφιση των αλλαγών από τη Βουλή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: