Ο Φίλης προκαλεί και δίνει όπλα στην Τουρκία: Δεν ήταν γενοκτονία η σφαγή των Ποντίων




“Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προκαλώντας έτσι τα αισθήματα των Ελλήνων και προσφέροντας “όπλα” στην προπαγάνδα των φανατικών εθνικιστών της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή “Στον Ενικό”, στο STAR, ο υπουργός παιδείας επέμεινε στην άποψή του ότι οι διωγμοί και οι σφαγές των Ποντίων δεν συνιστούν γενοκτονία.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», είπε.

Οι δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των Ποντίων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπος Αποστολίδης χαρακτήρισε τον κ. Φίλη «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Είπε επίσης ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο άρθρο του στην Αυγή, ο κ. Φίλης είχε εκφράσει τις ίδιες απόψεις, οι οποίες έτυχαν και τουρκικής εκμετάλλευσης.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τα όσα είπε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Μεϊμαράκης σε δήλωση του χαρακτηρίζει «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

»Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος».

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι «Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία» και καταλήγει ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού», δήλωσε και η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και προσέθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή», τόνισε.

Πληροφορίες από Ενικός, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα» δήλωσε ο Γιάννης Αμανατίδης

«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ καταλόγισε “πατριδοκαπηλία” στα στελέχη της ΝΔ που άσκησαν κριτική.

Σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Ο κ. υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει».

Σ. Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: