Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία την Κυριακή, νέα συνάντηση το Σάββατο




Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επέλθει έως την Κυριακή συμφωνία στα θέματα που παραμένουν ανοικτά (βασικό των οποίων είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς), εξέφρασαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Η νέα συνάντηση έχει προγραμματισθεί για αύριο στις 14.00 και σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αναμένεται να είναι πολύωρη. Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς νωρίς το απόγευμα της ημέρας αυτής αναμένεται να συνέλθει το Euro Working Group.

Η σύνοδος των επιτελών των υπουργών Οικονομικών, θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στη βάση της συμφωνίας (πλειστηριασμοί, ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση 100 δόσεων, διατάξεις για ΤΧΣ και τραπεζική διακυβέρνηση).

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για ακόμη περίπου ένα επταήμερο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταρτιστεί ο κατάλογος με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Ομ. Εμμανουηλίδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία ως το Σάββατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία ως το Σάββατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για τα «ανοικτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως αύριο και να συνέλθει την Κυριακή το Euro Working Group, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ομ. Εμμ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) συναντώνται εκ νέου οι επικεφαλής του κουαρτέτου με τους  υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, όπως και με τον Γιώργο Χουλιαράκη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο φυσικά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πληροφορίες από τους δανειστές αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μόνο αν υποχωρήσει από τις σημερινές θέσεις της η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, τα κόκκινα δάνεια και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, εν όψει του Euroworking Group την για να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. αλλά και των 10 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα γνωστό για το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Λένε μόνον ότι δίνουν μεγάλη διαπραγματευτική μάχη και ότι πιστεύουν πως το Σάββατο θα επέλθει συμφωνία.

Σύμφωνα με το Mega, η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως μέχρι αύριο θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και την Κυριακή το Euroworking Group θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των 2 δισ. αλλά και τον 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η απόσταση σε θέματα όπως τα “κόκκινα δάνεια” παραμένει πολύ μεγάλη. Το χάσμα που χωρίζει πάντως τις δύο πλευρές ως προς τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών φαίνεται και από τη διαρροή δύο εγγράφων από το Euroworking Group και το Eurogroup.

Με βάση τα έγγραφα αυτά η ελληνική πρόταση για προστασία του 70% των νοικοκυριών αλλά και εκείνη της Κομισιόν, με την οποία θα έμπαιναν κάτω από “ομπρέλα” ασφαλείας 60% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απορρίπτονται.

Οι δανειστές φαίνεται πως απαιτούν την προστασία μόλις του 20% με 25% των δανειοληπτών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης να παραταθεί για ακόμη τρία χρόνια η προστασία της πρώτης κατοικίας και να επανεξεταστεί όταν η ελληνική οικονομία μπει και πάλι σε τροχιά.

http://mignatiou.com/2015/11/komision-i-diapragmatefsis-sinechizonte-iparchi-proodos/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: