«Χωρίς βοήθεια από Τουρκία θα χρεοκοπήσουμε» παραδέχονται στα κατεχόμενα




H Τουρκία χρηματοδοτεί το ένα τέταρτο του ετήσιου προϋπολογισμού του ψευδοκράτους και εάν δεν το πράξει τούτο, το κατοχικό καθεστώς θα χρεοκοπήσει.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ο λεγόμενος “υπουργός Οικονομικών” του ψευδοκράτους, Birikim Ozgur, ο οποίος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την οικονομική συνεισφορά της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα. Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πάντα υποστηρίζει την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, ο Ozgur επεσήμανε ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας πληρώνονται οι επενδύσεις σε υποδομές, η άμυνα, τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα και οι μισθοί. Σημειώνοντας ότι οι ετήσιες ενισχύσεις και δωρεές της Τουρκίας ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες (TL).

Ο Ozgur πρόσθεσε: «Η ενίσχυση είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία των δημόσιων οικονομικών. Επίσης λαμβάνουμε ενισχύσεις για τους μισθούς στο ποσό που υπερβαίνει ετησίως τα 200 εκατομμύρια TL κατά μέσο όρο. Διαφορετικά, τα δημόσια οικονομικά θα καθίσταντο ως μη λειτουργικά».

Επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τυχεροί επειδή υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία, ο Ozgur υποστήριξε ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία χορηγούσε τη βοήθεια αυτή προς τους Τουρκοκύπριους, χωρίς ένα σχέδιο, αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει. Παρέπεμψε δε στην ύπαρξη προγράμματος «που πρέπει να συνεχιστεί». «Πρέπει να υπερασπιστούμε τα προγράμματα που υπογράφουμε», είπε και υποστήριξε πως με μια ισχυρή οικονομία δεν θα παραμείνει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, το ψευδοκράτος πληρώνει μηνιαία 150 εκατομμύρια τουρκικές λίρες για τους μισθούς και η Τουρκία μεταφέρει ένα ποσό των 20 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών κάθε μήνα για αυτούς τους μισθούς. Ξοδεύει επίσης περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες για τις επενδύσεις και τις αμυντικές δαπάνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρισλί, ο Ozgur είπε ότι μια αντιπροσωπεία τριών «υφυπουργών» πραγματοποιεί επαφές στην Άγκυρα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα μεταξύ της Τουρκίας και ψευδοκράτους. Επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή του νέου προγράμματος οφείλεται στην Τουρκία και κυρίως λόγω των εκλογών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: