Μπράβο στα παιδιά: ‘Ενα σχολείο-υπόδειγμα ειδικής αγωγής στην Αττική




Ο πήχης για τους μαθητές του μεγαλύτερου σχολείου ειδικής αγωγής της Αττικής είχε μπει ψηλά. Αλλά, περίπου έναν χρόνο μετά, οι ίδιοι απέδειξαν ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν υπάρχει θέληση.

Οι μαθητές διακρίθηκαν ως εικονικοί επιχειρηματίες και τώρα ετοιμάζονται να συμμετάσχουν για δεύτερη χρονιά στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) /Junior Achievement Ελλάδος, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η επιχείρηση που δημιούργησαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου λέγεται «Φρουτο…ΕΕΕΕΚπλήξεις». Τα προϊόντα της επιχείρησής τους -μαρμελάδες, χυμοί, γλυκά του κουταλιού και λικέρ- έγιναν ανάρπαστα και η βράβευση θεωρήθηκε απολύτως δίκαιη. Στην Πανελλαδική Εμπορική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου ήταν το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής.

«Νιώσαμε πάρα πολύ καλά εκείνη την ημέρα. Τα παιδιά συναναστράφηκαν με τους μαθητές των γενικών λυκείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στάθηκαν επάξια δίπλα τους. Αυτός ήταν και ο στόχος, να νιώσουν τα παιδιά ότι είναι ίσα με τα άλλα, ότι είναι εκεί που τους αξίζει» θυμάται η καθηγήτρια Εφη Χρυσού. «Χαρήκαμε ιδιαίτερα που τα παιδιά είχαν τόσο καλή παρουσία. Απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από όλους» τονίζει η κ. Χρυσού, που καθοδηγεί και υποστηρίζει τα παιδιά σε κάθε τους βήμα. «Συμμετείχαν πολλοί μαθητές στην ομάδα, ακόμα κι εκείνοι που έχουν μεγάλες δυσκολίες. Όλοι ανέλαβαν έναν ρόλο, έστω κάτι μικρό, κι αυτό έκανε πολύ καλό στην αυτοπεποίθησή τους» προσθέτει.

Στην επιτυχία των παιδιών είχε μεγάλη συμβολή και η εθελόντρια του προγράμματος κ. Ελένη Σκόνδρα, στέλεχος τoυ Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), που εξηγούσε πιο αναλυτικά στα παιδιά πως λειτουργεί μια επιχείρηση. «Η εμπειρία μου με το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου ήταν κάτι το καταπληκτικό» λέει η κ. Σκόνδρα. «Είδα τα παιδιά να μεταμορφώνονται. Ενώ στην αρχή είχαν δυσκολία να μιλήσουν, στην πορεία απέκτησαν άνεση να είναι μέσα σε κόσμο, να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση και να είναι υπερήφανοι για το ρόλο τους μέσα σ’ αυτήν».

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία, διαδραμάτισε η έμπρακτη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Δήμος, πολίτες, γονείς, συγγενείς και φίλοι συνέδραμαν στην προσπάθεια των παιδιών προσφέροντας φρούτα από αυλές και μανάβικα. Στη μαζική κινητοποίηση συμμετείχε ακόμη και ο ταχυδρόμος της περιοχής αφού προσφέρθηκε αυτοβούλως να ενημερώσει τη γειτονιά για τα επιχειρηματικά σχέδια των μαθητών του ΕΕΕΕΚ. «Φέτος σκεφτόμαστε να τυπώσουμε φυλλάδια και να τα δώσουμε στον ταχυδρόμο να τα μοιράζει» αναφέρει η καθηγήτρια των παιδιών.

Μετά τη συγκέντρωση των υλικών αυτοί οι πολλοί ιδιαίτεροι επιχειρηματίες έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Ο χώρος τους ήταν η επαγγελματική κουζίνα του σχολείου τους, δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου, όπου έφτιαξαν μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ ακολουθώντας συνταγές του γνωστού σεφ Ηλία Μαμαλάκη που βρήκαν στο διαδίκτυο. Ο ίδιος στήριξε με χαρά την προσπάθειά τους. Στην πορεία, ο γνωστός σεφ έμαθε από τα παιδιά ότι υλοποίησαν τις συνταγές του και δέχθηκε με χαρά να υποστηρίξει την προσπάθειά τους.

Φωτογραφία από geitoniamou.gr
Φωτογραφία από geitoniamou.gr

«Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά στην κουζίνα. Αφιερώσαμε πολλά Σαββατοκύριακα, γιορτές, αργίες και εμείς αλλά και πολλοί από τους γονείς και φίλους μας. Ήταν εξαντλητικό, αλλά μας ευχαριστούσε τόσο πολύ, που δεν υπολογίζαμε την κούραση» τονίζει η Σωτηρία, μια μαθήτρια που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Φέτος, τα παιδιά ετοιμάζονται να δουλέψουν και πάλι με την ίδια μεθοδικότητα και εργατικότητα, αλλά και με τη βοήθεια χορηγειών και των απαραίτητων συνεδριάσεων που την πρώτη φορά πραγματοποιούσαν με κάθε επισημότητα στο δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου.

Ο στόχος τους, όμως, δεν είναι μόνο επιχειρηματικός. Είναι και βαθύτατα ανθρωπιστικός: Το μαθητικό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Φρουτο….ΕΕΕΕΚπλήξεις» αποφάσισε τα έσοδα της επιχείρησης να διατίθενται για την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων παιδιών του σχολείου. Από τα κέρδη σιτίζονται καθημερινά 15 παιδιά, ενώ έχει αγοραστεί ακόμα και κρεβάτι για έναν συμμαθητή τους.

Το παρόν τους, επιχειρηματικά, είναι απολύτως ανθηρό. Οι προσκλήσεις σε εκδηλώσεις και bazaar διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η ομάδα αύξησε τις πωλήσεις με ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε με την καθοριστική βοήθεια του λογοθεραπευτή του σχολείου Βαγγέλη Βασιλείου. Το όνειρό τους για το προσεχές μέλλον να γίνουν οι «Φρουτο…ΕΕΕΕΚπλήξεις» μια πραγματική επιχείρηση, να αποκτήσουν ένα αληθινό κατάστημα για να πωλούν τα προϊόντα τους. Και δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουν. Όπως έχουν ήδη αποδείξει, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: