Άρχισε και επίσημα το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης




Στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής θα αποδοθεί άμεσα το ποσοστό φόρου των κινηματογραφικών εισιτηρίων ενώ η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα.

Την προσωπική του δέσμευση κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στο χαιρετισμό που απέστειλε (το κείμενο διάβασε η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα) κατά την τελετή έναρξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

“Σε αντίθεση με άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, η κινηματογραφική παραγωγή δεν μπορεί βέβαια να σταθεί χωρίς πόρους. Η μείωση στα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού, άρα και στην κρατική χρηματοδότηση του κινηματογράφου, διαμορφώνει μια άβολη πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουμε. Εκείνο στο οποίο μπορούμε καταρχήν να δεσμευτούμε, είναι ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που συντελέστηκε με την αφαίρεση από τα κινηματογραφικά εισιτήρια του ποσοστού του φόρου που κατευθυνόταν στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας: ότι δηλαδή ίσο ποσό θα αποδοθεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Επίσης, γίνονται τώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν επιτέλους το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα” τονίζει στο μήνυμά του ο κ.Μπαλτάς .

Την επίσημη έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κήρυξε λίγη ώρα νωρίτερα ο ίδιος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Δ. Εϊπίδης κάνοντας αναλυτική αναφορά στην ομιλία του στο προσφυγικό ζήτημα .

Με λιγοστούς “επισήμους” αλλά πλήθος κινηματογραφόφιλους ολοκληρώθηκε η ολιγόλεπτη τελετή έναρξης της διοργάνωσης και ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Victoria» του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ που βρίσκεται σε εξέλιξη… (πρόκειται για ένα μονοπλάνο φιλμ διάρκειας 144 λεπτών}.

Την τελετή που άρχισε στις 8 μ.μ παρουσίασε ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης και σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Το μίνι θεατρικό δρώμενο με αναφορές στο βωβό κινηματογράφο παρουσίασαν φοιτητές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ.

Στην είσοδο του κινηματογράφου “Ολύμπιον” τη θέση των διαμαρτυρόμενων κινηματογραφιστών αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών ομάδων που επέλεγαν “εθιμικά” σχεδόν τα προηγούμενα χρόνια την τελετή έναρξης του φεστιβάλ για να προβάλουν αιτήματα και διαμαρτυρίες τους, “κατέλαβαν” απόψε οι δημοσιογράφοι και διοικητικοί εργαζόμενοι της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος” της Θεσσαλονίκης. Στα πανώ αλλά και στην απεργιακή έκδοση της εφημερίδας που διένειμαν , οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο καταγγέλλουν τους μετόχους- ιδιοκτήτες της εφημερίδας , ότι με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών και να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης, “πτωχεύουν” ουσιαστικά τους 110 εργαζομένους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 8 μηνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: