Απουσίαζε ο Γιώργος, εμφανίστηκαν αναρχικοί στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας

Η κόρη του Γιώργου Α. Παπανδρέου, Μαργαρίτα παρακολουθεί την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου τηςν γιαγιάς της Μαργαρίτας Παπανδρέου “Έρωτας και εξουσία” στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ, μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, φίλοι και γνωστοί της είχαν γεμίσει το καφέ του Ιανού στο πατάρι του βιβλιοπωλείου, στην οδό Σταδίου αναμένοντας να αρχίσει η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, Έρωτας και Εξουσία, στο οποίο διηγείται την πολυτάραχη ζωή της με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Από νωρίς είχαν πάρει θέση τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ και γύρω στις 8 έφτασαν, ο γιος της Νίκος με τη σύζυγο και τα παιδιά του, η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, ΄Αντα με την κόρη της και συνονόματη εγγονή της , Μαργαρίτα, ο γιος της Αντρίκος με την σύζυγό του Μαριάνθη Αλεξίου , η οποία μετέφρασε και επιμελήθηκε το βιβλίο. Ο Γιώργος Παπανδρέου απουσίασε καθώς βρίσκεται στην Αμερική. Απούσα και η κόρη της Σοφία.

Λίγο μετά τις 8:30 , έφτασε η Μαργαρίτα Παπανδρέου ενώ είχαν λάβει τις θέσεις τους ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Σωτήρης Μουσούρης, η Φωτεινή Σιάννου για χρόνια στέλεχος του φεμινιστικού κινήματος και η Αμαλία Σκέπερς, δημοσιογράφος.

Κατά την παρουσίαση ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ , αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή φιλία του με την οικογένεια Παπανδρέου και στους κοινωνικούς αγώνες για την χειραφέτηση των γυναικών με την ίδρυση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, επιτυγχάνοντας την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και την δράση της στο παγκόσμιο κίνημα γυναικών για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Κινητοποίησε τότε την κοινωνία των πολιτών», είπε.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι το βιβλίο είναι στην ουσία δύο ιστορίες. Η μία το ειδύλλιο με τον Ανδρέα με τις μεταπτώσεις του και η συγκλονιστική ιστορία το πώς μπαίνει στη πολιτική μια Αμερικανίδα που έρχεται στην Ελλάδα ως σύζυγος ενός κορυφαίου πολιτικού. «Βγήκε στη πρώτη γραμμή μιας πάλης, της πάλης των δύο φύλων . Το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη την ισότητα ανδρών -γυναικών», τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Στην ομιλία του ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε ,μεταξύ άλλων, στο πρόσωπο του ιστορικού ηγέτη δηλώνοντας, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε να ζει τη ζωή του, δεν ήταν σαν τον Καραμανλή που είπε «αποξήρανα την καρδιά μου». «Έτσι μπλεχτήκανε με αυτή την ιστορία», σημείωσε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι μια ιστορία αυτή όπου επέρχεται η κατάρα της νεότητας και του σεξουαλικού ερεθισμού. Φοβερή η προσπάθεια της γυναίκας να κρατήσει την αξιοπρέπειά της, ενώ τα επιχειρήματα της αντιζήλου της είναι σε άλλο επίπεδο συνεννόησης»

Η κ. Σκέπερς είπε ότι δεν έγραψε ένα βιβλίο-άρλεκιν και πως δικαιούται να πει τη γνώμη της για μια έντονη εποχή που σφραγίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.  Στην παρέμβασή της η Φωτεινή Σιάννου σημείωσε ότι το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο και έχει πολλές αναγνώσεις.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου μιλάει στον κόσμο που εχει συγκεντρωθεί στην παρουσίαση του βιβλίου της "Έρωτας και εξουσία" στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου μιλάει στον κόσμο που εχει συγκεντρωθεί στην παρουσίαση του βιβλίου της “Έρωτας και εξουσία” στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Προσερχόμενος ο γιος της Νίκος , που προλογίζει το βιβλίο , δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μητέρα μου δεν ήθελε να το βγάλει αλλά επέμεινα εγώ» και τόνισε ότι «το βιβλίο δεν ρίχνει νερό σε κανένα μύλο».

Ο Αντρίκος Παπανδρέου είπε ότι είναι υπερήφανος για την συγγραφή του βιβλίου το οποίο «είναι ένα άκρως πολιτικό βιβλίο», όπως είπε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ότι στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, αξιωσημείωτη ήταν η απουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είστε παλιότερων είτε νεότερων. Οι βουλευτές του Κινήματος και τα ιστορικά στελέχη του προτίμησαν να απέχουν, ίσως ενοχλημένοι από το περιεχόμενο του βιβλίου, ίσως και λόγω της στάσης του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ.

Ετσι, πλην του Φίλιππου Πετσάλνικου, στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε κανένα σημερινό ηγετικό στέλεχος ή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ούτε επώνυμα στελέχη που σηματοδότησαν την ιστορική του πορεία.

— Κουκουλοφόροι, μέλη της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» εισέβαλαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Θόδωρου Πάγκαλου.

Οι αναρχικοί επιχείρησαν να διακόψουν την εκδήλωση κάτι από απετράπη από την αντίδραση των παραβρισκόμενων και η ομάδα των αναρχικών αναχώρησε από το χώρο της εκδήλωσης σε λίγα λεπτά.

Μ.Μ., ΑΘΗΝΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal