Απορία προκαλεί η σπουδή της ΕΚΤ να απορρίψει την λύση της κακής τράπεζας




Αξιον απορίας το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν να απορρίψουν την πρόταση για τη δημιουργία μίας κακής τράπεζας πριν καν ακούσουν την πρόταση μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τη θέση που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την εισήγηση για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (κακής τράπεζας). Κάλεσε επίσης Κυβέρνηση και Τρόικα να απαντήσουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ξεκαθαρίζεται ότι δεν μιλούμε για χρηματοδότηση του φορέα από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν μιλούμε για ένα νέο δάνειο από την Τρόικα που θα συνεπάγεται και νέο πρόγραμμα, όπως δεν μιλούμε για συμμετοχή του κράτους που θα ανέρχεται σε δις ευρώ.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “εισηγούμαστε να χρηματοδοτηθεί αυτός ο φορέας με την εκχώρηση ενός ειδικού ομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας και όπου αυτή η χρηματοδότηση δεν προσμέτρησε στο δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας” διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτό δεν προϋποθέτει την ένταξη της Κύπρου σε ένα νέο μνημόνιο.

Συνεχίζοντας είπε ότι αυτοί που προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας θα πρέπει να ενταχθούμε σε νέο μνημόνιο, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί στην περίπτωση της Ιταλίας έχει δημιουργηθεί μια κακή τράπεζα, χωρίς οποιοσδήποτε να έχει απαιτήσει ένταξη της Ιταλίας σε μνημόνιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι εμείς επιμένουμε πως η δημιουργία μιας κακής τράπεζας είναι η μόνη επιλογή που έχουμε ενώπιον μας.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει κατ` αναλογία το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ χώρα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Οφείλουμε να ρωτήσουμε την Κυβέρνηση και την Τρόικα ποιο είναι το σχέδιο που έχουν για να αντιμετωπίσει η Κύπρος αυτό το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε διερωτώμενος σε ποιο βαθμό στοχεύουν να κατεβάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πότε και με ποιο τρόπο.

Πώς θα αποφύγουμε την ολοκληρωτική κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας με τις μαζικές εκποιήσεις και την πώληση δανείων; Συνέχισε αναφέροντας ότι σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι στείρα άρνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: