Απογοητευτική η στάση Ακιντζί, είπε ο Ομήρου, ενώ ο ΔΗΣΥ …στενοχωρέθηκε




Σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση, ένα μόνο νομικό υποκείμενο διεθνούς δικαίου και είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος χαρακτήρισε “απογοητευτική” τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν παρέστη στη προχθεσινή δεξίωση προς τιμή του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, λόγω της μη ικανοποιητικής απάντησης της γερμανικής πρεσβείας στο αίτημα της τ/κ πλευράς, όπως οι δύο κοινότητες εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση με ισότιμο καθεστώς.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τα οδικά δυστυχήματα, ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε: “Ποιο ήταν το αίτημα του κ. Ακιντζή; Το αίτημα του ήταν να εξισωθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του απευθυνθεί η προσφώνηση του Προέδρου του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα, του ψευδοκράτους; Αυτό ήταν το αίτημα; Ή ήταν αίτημα του να υποβαθμιστεί ο ΠτΔ σε κοινοτάρχη και να υπάρξει προσφώνηση και των δύο ως ηγετών των δύο κοινοτήτων;”.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου “ούτε το ένα γίνεται, ούτε το άλλο γίνεται”, σημειώνοντας πως “σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση, ένα μόνο νομικό υποκείμενο διεθνούς δικαίου και είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Είπε ακόμα πως “ο κ. Ακιντζι μπορεί να διαβάσει το ψήφισμα 186 του 1964, όπου ρητώς αναφέρεται, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε τότε η Τουρκία να διαλύσει την ΚΔ, ότι η κυβέρνηση τότε του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ήταν η μόνη νόμιμη κυβέρνηση, που ασκεί δυνάμει του διεθνούς δικαίου κυριαρχία σε όλη την επικράτεια της ΚΔ”.

“Και βεβαίως”, πρόσθεσε, “τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία υιοθετήθηκαν μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους”.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ο κ. Ακιντζί να μη συνεχίσει να απογοητεύει.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Έπρεπε να είχε παρευρεθεί στο δείπνο ο Ακιντζί, λέει ο ΔΗΣΥ

Τη θέση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έπρεπε να είχε παρευρεθεί στο δείπνο που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Γερμανίας προχθες βράδυ στη Λευκωσία εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι η Πρεσβεία απλώς ακολούθησε το Πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Τορναρίτης χαιρέτισε εκ μέρους του ΔΗΣΥ την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Υπάρχει, είπε, «μια έντονη κινητικότητα, την βλέπετε όλοι, σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα».

«Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι πολύ σημαντικό για μας», είπε, προσθέτοντας ότι «επανενώθηκε η Γερμανία, επανενώθηκε το Βερολίνο, αναπτύχθηκε η Γερμανία μετά την ένωση και αυτή την ώρα αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ».

Όσον αφορά το χθεσινοβραδινό δείπνο, ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε τη θέση ότι «καλύτερα ο κ. Ακιντζί να παρευρισκόταν στο συγκεκριμένο δείπνο».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και ως τέτοιο έχει τα σύμβολά του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις υπόλοιπες εξουσίες, οι οποίες προφανώς πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε. Η Γερμανική Πρεσβεία, πρόσθεσε, «ακολούθησε το Πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Ακιντζί είχε ερωτηθεί προηγουμένως αν θα παρευρεθεί, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, είπε ότι«αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα, όχι στο δέντρο αλλά στο δάσος».

Και η μεγάλη εικόνα, πρόσθεσε, «επιτάσσει σε όλους μας να εργαστούμε συστηματικά, να εργαστούμε υπεύθυνα για να καταλήξουμε πολύ σύντομα στη σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος που όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποτίθεται επιδιώκουμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: