Αποφυλακίστηκε ο Τζόναθαν Πόλαρντ




Ο ισραηλινός κατάσκοπος Τζόναθαν Πόλαρντ αφέθηκε χτες ελεύθερος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια υπόθεση που ήταν ένα σοβαρό σημείο έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο στενών συμμάχων.

“Ο λαός του Ισραήλ χαιρετίζει την απελευθέρωση του Τζόναθαν Πόλαρντ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Νετανιάχου. “Έπειτα από τρεις μακρές και δύσκολες δεκαετίες, ο Τζόναθαν ξαναενώθηκε με την οικογένειά του”.

Βάσει των όρων της αποφυλάκισής του, ο Πόλαρντ, πρώην αναλυτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρέπει να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1987 για τη διαβίβαση πολλών διαβαθμισμένων πληροφοριών στο Ισραήλ. Ηλικίας 61 ετών σήμερα, ο Πόλαρντ έχει πει πως θέλει να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, όπου ζει η δεύτερη σύζυγός του και όπου μπορεί να περιμένει πως θα λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή ο Πόλαρντ απέκτησε την ισραηλινή υπηκοότητα.

“Είναι μια δραματική στιγμή. Είναι μια ιστορική στιγμή που φέρνει ένα τέλος σε μια τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε στη διάρκεια πολλών ετών”, δήλωσε στο Ραδιόφωνο του Στρατού ο Έφι Λάχαβ, επικεφαλής της επιτροπής στο Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για την απελευθέρωση του Πόλαρντ.

Ο Νετανιάχου έχει δώσει εντολή στους Ισραηλινούς να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για την αποφυλάκιση του Πόλαρντ λόγω των ανησυχιών ότι μια τόσο θερμή υποδοχή της μπορεί να πλήξει τις προσπάθειες να πειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να τον αφήσει να φύγει νωρίτερα για το Ισραήλ.

Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στα αιτήματα του Ισραήλ να δείξουν επιείκεια στον αμετανόητο Πόλαρντ, αν και η Ουάσινγκτον είχε κατά καιρούς σκεφθεί την πρόωρη αποφυλάκισή του στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναζωογόνηση των συνομιλιών για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Η νομική ομάδα του Πόλαρντ έχει καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του επιτρέψει να πάει στο Ισραήλ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από την ομοσπονδιακή φυλακή του Μπούτνερ, στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, σημειώνοντας εντούτοις πως έχει δουλειά και ένα μέρος για να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://mignatiou.com/2015/11/o-polarnt-iche-ti-stirixi-pou-den-vrikan-pote-o-stiven-lalas-ke-o-tzon-kiriakou/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: