«Απόφαση»: Θεωρία και πράξη, η οπτική του Θουκυδίδη στο βιβλίο του Ηλία Κουσκουβέλη




Το νέο βιβλίο του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλία Κουσκουβέλη, “Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη”, παρουσίασαν οι εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο νέο του βιβλίο, ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης με πυρήνα τις Διεθνείς Σχέσεις και την κριτική αναλυτική σκέψη του Θουκυδίδη εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια και τη σχέση της απόφασης με την πολιτική, τις δυσκολίες και το κόστος της.

Για τον ίδιο το συγγραφέα, ο Θουκυδίδης είναι κάτι πολύ περισσότερο από ιστορικός, είναι ένας σύγχρονος παρατηρητής του κόσμου που καταγράφει τις ανθρώπινες αντιδράσεις, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες, όλα όσα οδηγούν σε μία ορθή ή εσφαλμένη απόφαση.

Το βιβλίο «Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη» αποτυπώνει τον ίδιο τον ανθρώπινο παράγοντα που επιδρά και καθορίζει τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όπως τονίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, επισήμανε ο Πολιτειολόγος και Βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.

Η Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις μιας περιόδου που τη στιγμάτισε όταν ως αθλήτρια βρέθηκε μπροστά στα «εμπόδια» που χρειάστηκε να ξεπεράσει και το φόβο που ένιωσε μπροστά σε αυτές τις αποφάσεις.

Ο Βουλευτής της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ως ένα άρτιο και απόλυτα ολοκληρωμένο έργο το βιβλίο του Ηλία Κουσκουβέλη, καθώς δεν εξετάζει την απόφαση μόνο ως ενέργεια αλλά και ως διαχρονική διάδραση.

Για τη δημοσιογράφο Χριστίνα Ταχιάου το βιβλίο αποτελεί μία λεπτομερή και ολοκληρωμένη ανάλυση των παραγόντων που θεωρεί ο Θουκυδίδης καθοριστικούς για τη λήψη μιας απόφασης.

Ο Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού Ηλίας Λεοντάρης μίλησε για το βιβλίο που πήρε στα χέρια του και του θύμισε πως ο Θουκυδίδης δεν επικροτεί τον πόλεμο που καταγράφει αλλά τον θεωρεί ένα ανόητο ανθρώπινο εύρημα προς αποφυγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: