Από τα σπλάχνα της Ομογένειας στους αιθέρες της επαγγελματικής φωτογραφίας




Του Νίκου Σταματάκη

Στους εσωτερικούς χώρους του Modern Spaces, στην 30ή Λεωφόρο της Αστόριας o ομογενής καλλιτέχνης Θανάσης Καραγεωργίου, στην πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας, παρουσίασε στο κοινό μέρος της δημιουργίας του των τελευταίων ετών.

Το κοινό ταξίδεψε στην υψηλή αισθητική των έργων, με το μάτι και τον φακό του καλλιτέχνη, μέσα σε έναν έγχρωμο κόσμο Αρχιτεκτονικής και πιο συγκεκριμένα σε μια πορεία διαχρονική από την κλασσική παράδοση στη μοντέρνα κατασκευή. Η εμπειρία όλων όσων έτυχαν να βρεθούν κοντά στον Θανάση μοναδική. Ενα περιβάλλον φιλικό κυρίως με την συμμετοχή νέων να διψούν για τέχνη, διάλογο, ενημέρωση. Μαζί τους και οι ώριμοι με τη σοφία και την γνώση να ασκούν την ευμενή τους κριτική για τον νεαρό καλλιτέχνη και το έργο του.

Πλούσιο το φωτογραφικό έργο του Θανάση δεν περιορίζεται μόνον στην Αρχιτεκτονική και τα γεωμετρικά σχήματα αλλά είναι εμπλουτισμένο από την εμπειρία του κοντά στους ανθρώπους, στην καθημερινότητα της ζωής τους στην Πόλη. Οσοι γνωρίζουν από κοντά τον Θανάση μιλάνε για τον καλλιτέχνη που μέσα στο άσπρο και μαύρο μιας φωτογραφίας του κρύβει το δράμα αλλά στην έγχρωμη απεικόνιση χαρίζει ελπίδα – χαμόγελο – επιθυμία ζωής. Ισως κάπως έτσι ήθελε να ξεκινήσει στην πρώτη του έγχρωμη παρουσίαση. Με την επιθυμία να μας χαρίσει το χαμόγελο που τόσο πολύ μας λείπει καθημερινά. 

Μέσα από την Οδύσσεια της ζωής πηγάζει ορμητικά η τέχνη του Θανάση…

Ο Θανάσης Καραγεωργίου γεννήθηκε μέσα στην τέχνη.  Με γονείς αρχιτέκτονες, έζησε τα πρώτα του χρόνια παρακολουθώντας τον πατέρα του να σμιλεύει τα γλυπτά τους στις ηλιόλουστες παραλίες του Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων αλλά και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά, προτού καταλήξει σε ηλικία τεσσάρων ετών στην Νέα Υόρκη.  Αριστος μαθητής και εξαίρετος αθλητής και ειδικά μπασκετμπολίστας στις ομογενειακές αθλητικές διοργανώσεις, δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την τέχνη και ειδικά την ζωγραφική, με υλικά από το εργαστήρι του πατέρα του, Δημήτρη.. Οι εξαιρετικές του ακαδημαϊκές επιδόσεις τον έφεραν στο περίφημο Brooklyn Technical School από όπου και αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Αρχιτεκτονικής το 1998.  Στην πορεία είχε γίνει δεκτός για το καλοκαίρι του 1997 στο περίφημο Cooper Union όπου είχε την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα του στο τέλος της μαθητείας.  Μετά την αποφοίτηση από το Brooklyn Technical School έγινε δεκτός στο περίφημο Pratt Insitute, όπου και άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία και το γραφικό σχέδιο. Παρά το αναγνωρισμένο ταλέντο του στο αρχιτεκτονικό σχέδιο η φωτογραφία είναι τελικά που θα τον κερδίσει και θα της αφοσιωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα την πρόσφατη έκθεση…

Μια ματιά στην προσωπική ιστοσελίδα του (www.thanassikarageorgiou.com) πείθει για το εύρος της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας και το βάθος του ταλέντου του νεαρού αλλά ώριμου καλλιτέχνη.  Από τις εκθέσεις μόδας μέχρι τις φωτογραφήσεις διασημοτήτων και από τις αρχιτεκτονικές λήψεις μέχρι τα ειδικά πρότζεκτ ο Θανάσης Καραγεωργίου βρίσκεται καθαρά στο δρόμο που θα τον ανεβάσει στα ανώτατα σκαλιά της επιτυχίας.  Ηδη το όνομά του είναι αναγνωρισμένο στους στενούς κύκλους της τέχνης της Νέας Υόρκης και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Επαγγελματικό φωτογραφικό και βιντεογραφικό στούντιο

Ο Θανάσης δεν παύει να ασχολείται και με επαγγελματικές φωτογραφήσεις και βιντεογραφήσεις για όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι ιδιοκτήτης της επαγγελματικής Εταιρείας “NasKaras” Photo & Video που δημιουργήθηκε στην Αστόρια το 2011. Συνεργάζεται μόνιμα με το Museum of Moving Images, καλούμενος να καλύψει την φωτογράφηση αμερικανών διασημοτήτων αλλά και αλλοδαπών που έχουν πρωταγωνιστήσει με επιτυχία στο χώρο του Κινηματογράφου όπως παραγωγών, σκηνοθετών και ηθοποιών.

Συμμετέχει ως φωτογράφος σε όλες τις μεγάλες επιδείξεις μόδας στην Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα της Mercedes. Γνωστός πλέον στην κοινότητα διασήμων Μοντέλων και σχεδιαστών Υψηλής Μόδας ανδρικού και γυναικείου ενδύματος. Πολύ συχνά φωτογραφίες του αλλά και βίντεο έχουν ανεβάσει στο Ιντερνετ όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κανάλια τηλεόρασης και εφημερίδες και περιοδικά.

Πολύ συχνά επίσης βρίσκεται κοντά στα ινδάλματα του ΝΒΑ προκειμένου να αποθανατίσει στιγμιότυπα συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συνεργάζεται με εργολαβικές επιχειρήσεις για την φωτογράφηση – ντοκουμέντο οικοδομής σε εξέλιξη όπως και μετά την αποπεράτωση των έργων.

Μα πάνω από όλα ο Θανάσης βρίσκεται πάντα κοντά στο απλό κοινό έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες φωτογραφίας και βίντεο σε σε κάθε οικογενειακή και κοινωνική εκδήλωση (Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.naskaras.com). 

Νέα Υόρκη, 26 Νοεμβρίου 2015

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: