Απαράδεκτη πράξη εναντίον Μαργαρίτας: Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον Ιανό




Ένταση επικράτησε στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου «Έρωτας και Εξουσία» που πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και στο οποίο κάνει προσπάθεια να αποδομήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ομάδα επτά περίπου ατόμων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη, εισέβαλαν στην αίθουσα της εκδήλωσης και άρχισαν να φωνάζουν «μαζί τα φάγατε». Κατευθύνθηκαν μάλιστα προς το πάνελ των ομιλητών και πέταξαν αυγά. Το επεισόδιο δεν διήρκησε πολύ, καθώς οι «εισβολείς» απωθήθηκαν από τους συγκεντρωμένους και η παρουσίαση του βιβλίου συνεχίζεται κανονικά.

To βιβλίο της 92χρονης Μαργαρίτας Παπανδρέου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, προλογίζουν ο τέως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Σωτήρης Μουσούρης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο γιος της συγγραφέως, Νίκος Παπανδρέου, η συντονίστρια του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, Φωτεινή Σιάνου και η δημοσιογράφος Αμαλία Σκέπερς.

Προσερχόμενος στο Βιβλιοπωλείο «Ιανός» ο Νίκος ο Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, «Έρωτα και Εξουσία» που εξιστορεί τη σχέση της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρεόυ, μία σχέση ερωτική, που ξεκινά από την δεκαετία του 40, και φθάνει στα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου έχει και το οριστικό τέλος, και το βιολογικό και το νομικό. Αλλά μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουμε την εποχή του οράματος, όταν χτιζόταν η Ελλάδα του 70 και του 80, και το πάθος για να αλλάξουν τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα. Άρα είναι ένα βαθιά πολιτικοποιημένο βιβλίο, που έχει όμως και όλα αυτά που βγάζουν τώρα τα ΜΜΕ με τα πικάντικα».

«Η Μαργαρίτα είναι μία γυναίκα που λέει όλη την αλήθεια, είναι φεμινίστρια που πάντα πίστευε ότι δεν πρέπει να κρύψει τίποτα, και τα καλά και τα στραβά. Τον πρόλογο τον έχω γράψει εγώ ο ίδιος, οπότε τη δική μου άποψη την βρίσκει κανείς εκεί. Χρειάστηκε βέβαια να κάνω λίγο τα στραβά μάτια σε κάποια ιδιωτικά στοιχεία της μητέρας και του πατέρα μου. Στα δύσκολα κάνεις λίγο τον τυφλό και συνεχίζεις. Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτές τις αντιδράσεις, και ότι κάνοντας τα στραβά μάτια, μάλλον αυτοτυφλώθηκα. Εάν όμως δει κανείς το βιβλίο προσεκτικά, το 2% είναι οι ιδιωτικές στιγμές και το 98% είναι πολιτικό. Έχει το δικαίωμα ο καθένας στην οικογένεια Παπανδρέου, να πει την ιστορία του χωρίς λογοκρισία. Και ειδικά μια γυναίκα που έχει φθάσει τα 90 η οποία είναι σαν να έχει ζήσει 500 εκατομμύρια ζωές. Γιατί έχει ζήσει μία ζωή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μία με τον Γιώργο. Η Μαργαρίτα είναι 92 ετών πλέον, και μέσα από αυτό το βιβλίο ήθελε να δείξει τις αξίες της. Γιατί οι αξίες αυτές, έχουν χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το βιβλίο, πιστεύω ότι πιστεύει πως δικαιώνει την πορεία της».

Σε προηγούμενη δήλωση ο Νίκος Παπανδρέου είπε ότι η οικογένειά του αποδομείται από τα media. Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί συμβαίνει αυτό, είπε ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αλλά επιγραμματικά και κάπως αινιγματικά, είπε «έπρεπε να πέσει το φρούριο».

Όπως ο ίδιος γράφει στον πρόλογο, πρόκειται για την αφήγηση ενός μεγάλου έρωτα μιας Αμερικανίδας από το Σικάγο για τον άντρα που γνώρισε πριν από πολλά χρόνια σε μια αίθουσα αναμονής οδοντιάτρου στη Μινεσότα, το 1948.

Αφηγείται το βίο και το έργο της ίδιας, τις πλούσιες πολιτικές της δραστηριότητες, αλλά και τις περίπλοκες καταστάσεις -τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο- που πυροδότησε το πολύκροτο διαζύγιο από τον άνθρωπο στον οποίο είχε αφιερωθεί εξ ολοκλήρου επί τέσσερις δεκαετίες.

Το βιβλίο των 536 σελίδων μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Μαριάνθη Αλεξίου και αποτελεί μια ερωτική εξομολόγηση προς έναν ηγέτη που ήταν ερωτευμένος με την εξουσία.

«Ο Ανδρέας ήταν ένας πιστός σύζυγος, ώσπου γυρίσαμε στην Ελλάδα» γράφει, μεταξύ άλλων, η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

«Το χειρότερο απ’ όλα για μένα ήταν ο ενθουσιασμός του Ανδρέα για τη γυναίκα που τον γοήτευε. Αυτός ο “ενθουσιασμός” τον τύφλωνε ως προς την πραγματικότητα, την υπευθυνότητα, την επιχειρηματολογία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον αλκοολικό. Πώς να κάνεις έναν αλκοολικό να παραδεχτεί πως στ’ αλήθεια είναι αλκοολικός; Παρ’ όλα αυτά, ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο. Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα. Οταν απάντησε “όχι”, ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: