Αφγανιστάν: 15 στρατιώτες αιχμάλωτοι των Ταλιμπάν




Δεκαπέντε στρατιώτες, ανάμεσά τους δύο ξένοι, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, αιχμαλωτίστηκαν από τους Ταλιμπάν μετά την αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις αρχές στην περιοχή.

Το ελικόπτερο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση «λόγω τεχνικού προβλήματος» που αντιμετώπισε, εξήγησε ο Σάγεντ Άκα Ανταράμπι, επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας της Φαριάμπ. «Τρεις επιβαίνοντες σκοτώθηκαν» στην αναγκαστική προσγείωση, διευκρίνισε.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν, που ελέγχουν εν μέρει την περιοχή Παστούν Κοτ, όπου έγινε το δυστύχημα, έσπευσαν στο σημείο και αιχμαλώτισαν «15 επιβάτες, ανάμεσά τους και δύο ξένους», είπε αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή ζητώντας να μην κατονομαστεί. Δεν προσδιόρισε ποια είναι η εθνικότητα των στρατιωτικών αυτών.

Κατόπιν των ερωτημάτων που της υπέβαλε το Γαλλικό Πρακτορείο, η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν διευκρίνισε ότι «ουδείς Αμερικανός επέβαινε» στο ελικόπτερο βάσει «των στοιχείων» που διαθέτει προς το παρόν. Περίπου 13.000 ξένοι στρατιωτικοί από 40 χώρες είναι ακόμη ανεπτυγμένοι στο αφγανικό έδαφος, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ανήκουν στον στρατό των ΗΠΑ.

Ο Ρεζά Ρεζάγε, εκπρόσωπος του αφγανικού στρατού στην επαρχία Φαριάμπ, δήλωσε από τη δική του πλευρά πως «όλοι οι επιβάτες οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τους Ταλιμπάν είναι στρατιώτες».

Οι ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ενισχύσεις το βράδυ της Τρίτης σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν και να διασωθούν οι αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, αλλά οι Ταλιμπάν πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμουλά Ουάκιλ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών στην επαρχία, επιβεβαίωσε ότι μέλη των Ταλιμπάν κρατούν τους στρατιώτες ομήρους και απείλησε ότι θα εκτελεστούν εάν ο στρατός δεν τερματίσει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγει.

Η επαρχία Φαριάμπ, η οποία γειτονεύει με το Τουρκμενιστάν, έχει μετατραπεί εδώ και μήνες σε θέατρο μαχών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό του Αφγανιστάν και τους ισλαμιστές μαχητές, που δρουν όλο και πιο ενεργά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν καταφέρει να καταλάβουν την Κουντούζ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που επιβλέπει έναν οδικό άξονα που οδηγεί στο Τατζικιστάν, αλλά την διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους μόνο για τρεις ημέρες.

Εμψυχωμένοι από την κατάκτηση αυτή, παρότι αποδείχθηκε βραχυχρόνια, οι Ταλιμπάν εξαπολύουν επιθέσεις το τελευταίο διάστημα εναντίον κι άλλων πόλεων. Τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου κινήθηκαν εναντίον της Μαϊμάνα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Φαριάμπ, αλλά απωθήθηκαν από βαριά οπλισμένους κατοίκους, παρότι οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Καμπούλ, Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: