Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το αποτέλεσμα των χτεσινών βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία με τη μεγάλη νίκη αυτοδυναμίας του ΑΚΡ, οι διεργασίες σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του εκλογικού μέτρου, το φονικό που φέρεται να διαπράχθηκε στη Λάρνακα με θύμα 36χρονη από τη Μολδαβία και οι τουρκικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται στα πρωτοσέλιδα τους οι κυπριακές εφημερίδες, σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.

Υπό τον τίτλο «Παντοδύναμος ξανά ο Ερντογάν» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα πως όχι μόνο τη νίκη αλλά και τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης έδωσαν το Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης (AKP) οι χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, με το ΑΚΡ να συγκεντρώνει 49,4% των ψήφων και να εξασφαλίζει 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αποτέλεσμα που αναδεικνύει τον Ταγίπ Ερντογάν σε κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η αύξηση του εκλογικού μέτρου, έπειτα και από την προχθεσινή απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ και ότι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το ύψος στο οποίο θα ανέλθει με τον ΔΗΣΥ να εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχτεί το 4% αντί 5%. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δρόμο χωρίς επιστροφή αποτελεί η υλοποίηση του μέτρου που αφορά την έκδοση κάρτας φιλάθλου για πάταξη της βίας στα γήπεδα, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Σουλτάνος και πάλι ο Ερντογάν» είναι ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Σημερινής» η οποία γράφει στο κύριο της θέμα ότι η στρατηγική της έντασης που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην πορεία προς τις εκλογές απέδωσε καρπούς καθώς με καταμετρημένες όλες τις ψήφους το ΑΚΡ συγκέντρωσε 49,37% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία απειλεί με «όπλο» το χαλλούμι με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να έχει αποστείλει σχετικό «έγγραφο» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για άγριο φονικό 36χρονης Μολδαβής σε διαμέρισμα στη Λάρνακα η οποία εντοπίστηκε από φίλη της δεμένη και νεκρή.

Ο «Φιλελεύθερος» κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο «Νικητές Ερντογάν και φόβος» γράφοντας στο κύριο του θέμα πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία αφού η μεγάλη νίκη του ΑΚΡ του δίνει τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμα την επόμενη τετραετία. Σε δεύτερο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ότι ψάχνουν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες και ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μπορεί να θεωρηθεί ως προπομπός ανακατατάξεων στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι την πλήρη αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις απουσίες των μαθητών από τις αίθουσες διδασκαλίας προωθεί η Επιτροπή την οποία διόρισε ο Υπουργός Παιδείας, και η οποία προωθεί κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών και αυστηρότερο πλαίσιο όσον αφορά την υποχρεωτική φοίτηση.

Υπό τον τίτλο «Σαρωτική νίκη Ερντογάν παρά τον αυταρχισμό» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το κυβερνών ΑΚΡ του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, τις πιο κρίσιμες της τελευταίας δεκαετίας, και καταφέρνοντας σαρωτική νίκη 49,50% των ψήφων και 315 έδρες παρά τις αντιδημοκρατικές επιθέσεις και μεθοδεύσεις εναντίον του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για αναξιοποίητο εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων στο Νοσοκομείο Λευκωσίας στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει μόνο στα χαρτιά και ότι τη διετία 2013-2014 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,1% ή 1,9 δισ. ευρώ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: