3 νεκροί στο Μάλι – Απελευθερώθηκαν 80 από τους 170 ομήρους




Ένοπλοι φωνάζοντας “Allahu Akbar” και πυροβολώντας εξαπέλυσαν επίθεση σε πολυτελές ξενοδοχείο γεμάτο με ξένους ενοίκους στην πρωτεύουσα του Μάλι, συλλαμβάνοντας 170 ομήρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφαλείας του Μάλι τρεις όμηροι είναι νεκροί. Οι ένοπλοι είναι περίπου δέκα. Η επίθεση εκδηλώθηκε στο ξενοδοχείο Radisson Blu, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας κοντά σε υπουργεία και πρεσβείες στην πρώην γαλλική αποικία και πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι με τους 129 νεκρούς.

Πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή απομάκρυναν “δεκάδες άτομα” από το ξενοδοχείο. Το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους ομήρους, περιλαμβανομένων όσων γνώριζαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν δύο γυναίκες ομήρους, ενώ ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο κι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο γύρω στις 7 το πρωί τοπική ώρα παραβιάζοντας την μπάρα ασφαλείας.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν δύο φρουροί ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.
Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον επτά κινέζοι τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, ενώ τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μεταξύ των ομήρων υπάρχουν και έξι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, υπάρχουν και γάλλοι όμηροι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι δράστες κινούνται στο ξενοδοχείο από όροφο σε όροφο, το οποίο διαθέτει 190 δωμάτια, κι έχουν φθάσει στον έβδομο.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η Γαλλία παρέχει επιμελητειακή στήριξη και πληροφορίες. Η ταυτότητα των δραστών ή της οργάνωσης στην οποία ανήκουν δεν έχει γίνει γνωστή.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο ξενοδοχείο από την σύμβουλό εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δήλωσαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο και έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συνοικία.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2012, ένοπλοι ισλαμιστές, εκ των οποίων κάποιοι με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει το Βόρειο Μαλί. Παρότι απομακρύνθηκαν από την περιοχή έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση υπό τους Γάλλους, συνεχίστηκαν τα σποραδικά περιστατικά βίας.

Ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι, τον περασμένο Μάρτιο.

Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι “σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους”.

“Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια να συλληφθούν όμηροι. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή”, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας. Οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο όπου άνοιξαν πυρ και φώναζαν “Allahu Akbar” (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.
Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι “έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη” και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή είπαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο κι έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συγκεκριμένη συνοικία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή ασφαλείας, το ξενοδοχείο διαθέτει 190 κλίνες, ενώ οι δράστες τους οποίους η πηγή ασφαλείας αποκαλεί τζιχανιστές, φέρεται ότι εισήλθαν νωρίς το πρωί στην περίμετρο του ξενοδοχείου με αυτοκίνητο το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες.

Μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μπαμακό, Μάλι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: