Ξεκινά ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για την Συρία, με συμμετοχή και του Ιράν




Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας ξεκινούν τον δεύτερο κύκλο συνομιλιών για τη συριακή κρίση στη Βιέννη.

Στις επαφές θα συμμετάσχει από αύριο για πρώτη φορά και το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον ενισχύει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της συριακής κρίσης. Η παρουσία του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις διεθνείς συνομιλίες για τη συριακή σύρραξη αποτελεί σημείο καμπής, αφού είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία.

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, οι δύο ανταγωνιστικές περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για την Συρία, ενώ συγκρούονται και στην Υεμένη. Η Τεχεράνη , σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χορηγεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, ενώ το Ριαντ υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ρωσία επιμένει, από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, στη συμμετοχή του Ιράν σε μία πολιτική διευθέτηση, συναντώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον, η οποία άλλαξε την Τρίτη αιφνιδιαστικά τη θέση της. Στις συνομιλίες θα εκπροσωπηθούν επίσης ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι προσδοκίες πάντως είναι μικρές, καθώς το βασικό αγκάθι, η παραμονή ή όχι του Άσαντ, δεν έχει ξεπεραστεί, αν και υπάρχουν σημάδια ότι Μόσχα και Τεχεράνη έχουν αρχίσει να μεταβάλουν την στάση τους, κατά τι. Ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα επιδιώξει, μακροπρόθεσμα, την αποχώρησή του.

Όμως εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι μία πολιτική διευθέτηση δεν μπορεί να συζητηθεί παρά μόνο όταν «οι τρομοκράτες θα έχουν δεχθεί αποφασιστικά πλήγματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα επί του πεδίου των συγκρούσεων.

«Τελικά, τίποτε δεν μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης που θα θέτει στο περιθώριο τον Ασαντ, ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά του εξτρεμισμού», είπε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Reuters, Sputnik, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: