“Βρώμικο” παιγνίδι με τα “κόκκινα δάνεια”… Στο σφυρί η πρώτη κατοικία των “μη συνεργάσιμων”




O χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως “μη συνεργάσιμου” μπορεί να έχει ως συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής του κατοικίας, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεντολογίας για τα κόκκινα δάνεια, όπως αυτός τροποποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε ενημερωτικό της σημείωμα:

«Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας προειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.

Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.

Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015)».

Η ΤτΕ διευκρινίζει, πάντως ότι με την τροποποίηση του Κώδικα δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες του Κώδικα ούτε μειώνονται προθεσμίες. Σε καμία περίπτωση, επισημαίνει η ΤτΕ, η προθεσμία -διατήρηση στην πραγματικότητα- των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες.

«Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη

«Δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου -για να βάλουμε και έναν διαχωρισμό εδώ», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1». «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα μεγάλο πρόβλημα που οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα.

Εξήγησε ότι αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και συνολικής περιουσίας, με στόχο η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί. «Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», είπε η χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. «Τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν σειρά μέτρων, τα οποία κάποια εξ’ αυτών απαιτούσαν νομοθέτηση, κάποια είναι υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται και με άλλους τρόπους, εκτός από το να νομοθετηθούν», είπε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει και μία άλλη σειρά μέτρων, τα οποία θα ψηφιστούν περίπου στις 15 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας το κομμάτι των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη εκταμίευση». Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχει ισχυρή στόχευση, αυτά τα χρήματα να περάσουν στην πραγματική οικονομία, ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται εμπροσθοβαρώς να έρθουν και τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ερωτηθείσα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνει εφικτό, προκειμένου να αρθεί αυτό το άδικο, πραγματικά, μέτρο». «Η προσπάθεια και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί οπωσδήποτε το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει αυτή το μέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη γγ Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαϊδου, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε μία τέτοια σημαντική θέση, με τόσες πολλές αρμοδιότητες, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές. Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η παραίτηση της κυρίας Σαββαϊδου, μέσω του υπουργού Οικονομικών. Η κυρία Σαββαϊδου θα έχει τον χρόνο μπροστά της για να αποδείξει την αθωότητά της, για τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει». «Δεν είναι δυνατόν, σε μία κοινωνία η οποία πλήττεται, όπου μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ζει στα όρια της αξιοπρέπειας, υποθέσεις φοροδιαφυγής να μην έχουν ακόμη διαλευκανθεί, να μην υπάρχει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την πολύ σημαντική θέση να υπάρχουν τέτοια θέματα, τα οποία να προκαλούν τις οποιεσδήποτε σκέψεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποκαταστήσει καθαρό και διαφανές τοπίο για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι οι συχνότητες. «Πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Είναι απαίτηση και είναι ορθολογικό», είπε, επισημαίνοντας ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει αμέσως την έκδοση της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: