Τρία τα “αγκάθια”: ΦΠΑ στην εκπαίδευση, φαρμακεία και κόκκινα δάνεια




Τρία “αγκάθια” στην προσπάθεια να κλείσουν τα προαπαιτούμενα διαπιστώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π), το οποίο συνεδρίασεχθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, κάνοντας συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα “αγκάθια” ήταν δύο, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και o ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μεταξύ των εκκρεμών ζητημάτων είναι και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς στο Mega, το θέμα αυτό φαίνεται να προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως λόγω και των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι είχε υπάρξει συμφωνία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Η κυβέρνηση εκφράζει, πάντως, αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτουμένων του Οκτωβρίου είναι πολύ υψηλός.

“Διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου. Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: