Τρέμει ο Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Συρία: Κατηγορεί ΗΠΑ και Ρωσία




Σφοδρή επίθεση σε ΗΠΑ και Ρωσία για την Συρία, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με το γνωστό του ύφος.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Αμερικανούς για την υποστήριξή τους προς το κουρδικό κόμμα PYD της Συρίας, ενώ επιτέθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για το γεγονός δέχτηκε τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ, στη Μόσχα.

«Μπορείτε να το φανταστείτε; Μπορεί ένα άτομο που ευθύνεται για τον θάνατο 370.000 ανθρώπων να γίνει δεκτό με κόκκινα χαλιά και να έχει θέσει στη διεθνή διπλωματία; Δυστυχώς το είδαμε και αυτό», είπε, σχολιάζοντας την επίσκεψη Άσαντ στη Μόσχα.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στο Γκαζιαντέπ, είπε πως η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης στην Συρία περικλείει κινδύνους. Χαρακτήρισε επίσης «τρομοκράτες» τους Κούρδους του PYD και κατηγόρησε όσους τους υποστηρίζουν, τις ΗΠΑ δηλαδή, χωρίς να τις κατονομάσει.

«Έχω πει πως το ΡYD είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά μας απαντούν πως είναι πολιτική οργάνωση. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Το PYD συνεργάζεται με το ΡΚΚ στη βόρεια Συρία. Περίπου 1.400 μέλη του ΡΚΚ είναι μαζί με το PYD στη Συρία», είπε.

«Χώρες που προσποιούνται πως είναι φίλοι μας δεν ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση με εμάς. Ο εφοδιασμός με όπλα του PYD γίνεται από αυτές τις χώρες. Ξέρουμε ακριβώς από ποια χώρα τα όπλα αυτά προέρχονται. Τους είπαμε ανοιχτά σε ποιους δίνουν τα όπλα», είπε.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των Κούρδων της Συρίας από τους Αμερικανούς, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Η Τουρκία αρνείται ότι οι Κούρδοι πολεμούν τους τζιχαντιστές, αν και όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει διαφορετική άποψη.

Ο Ερντογάν όμως επέμεινε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε αυτές τις χώρες να αλλάξουν τα δεδομένα στη βόρεια Συρία, σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων. «Είναι αδύνατο για μας να πούμε ναι σε αυτή την απειλή. Είτε θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις, είτε το πρόβλημα αυτό θα μετατραπεί σε πρόβλημα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», απείλησε ο Ερντογάν.

«Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερη από τρομοκράτες και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία, αλλά ο πραγματικός τους στόχος είναι να διαιρέσουν την Τουρκία. Δεν θα το επιτύχουν. Αργά ή γρήγορα θα υιοθετήσουν τις απόψεις μας. Αλλιώς θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», απείλησε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος.

Hurriyet, Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: