Τουρκικές εκλογές: Ανοίγουν την Κυριακή το πρωί οι κάλπες




Τελευταία μέρα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία το Σάββατο και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις ή οι συνεντεύξεις πολιτικών. Απαγορεύονται επίσης οι πολιτικές διαφημίσεις, όχι όμως και οι μεταδόσεις κομματικών συγκεντρώσεων.
Με βάση το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών οι προεκλογικές συγκεντρώσεις επιτρέπονταν και σήμερα μέχρι τις 18.00 επιτρέπεται επίσης και η αναμετάδοσή τους.

Πάντως η ένταση είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας δεκαετίας στις οποίες θα καθοριστεί αν η χώρα θα πάει σε κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από 12 χρόνια εξουσίας του ΑΚΡ. Χθες το βράδυ πληροφορία της αστυνομίας ανέφερε ότι επίκειτο επίθεση κατά της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Τζουμχουριέτ. Μεταφέρθηκαν αμέσως αστυνομικά ΤΟΜΑ και έκλεισαν τον δρόμο μπροστά από την εφημερίδα μέχρι το πρωί.

Η τελευταία ανάλυση λέει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σε 26 επαρχίες της Τουρκίας στις οποίες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου τα κόμματα έχασαν ή κέρδισαν την έδρα τους με ελάχιστη διαφορά ψήφων. Έδρες χάθηκαν ή κερδήθηκαν την τελευταία στιγμή για 300 ψήφους έως 5 χιλιάδες 700 ψήφους, δηλαδή με ποσοστό 0,39% έως και 3%. Πρόκειται για περιφέρειες που αφορούν 70 βουλευτές και εκεί θα γίνει ο μεγάλος πόλεμος για την έδρα μεταξύ των κομμάτων. Στις περιοχές Γκιουμόσχανε, Γκιρεσούν, Μπαϊμπούρτ, Σαμψούντα, Τσάνκιρι, Αμάσια θα γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ του ΑΚΡ και του ακροδεξιού ΜΗΡ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι έκτακτα. Η αστυνομία έχει δημιουργήσει ειδικά κέντρα από όπου θα παρακολουθεί σε όλη τη χώρα την εκλογική διαδικασία και θα επεμβαίνει αμέσως σε περίπτωση επεισοδίων.

Σε ολόκληρη τη χώρα θα αναλάβουν καθήκοντα 385 χιλιάδες αστυνομικοί. Στην Κωνσταντινούπολη θα υπάρχουν 37 χιλιάδες, στην Άγκυρα 12 χιλιάδες, στη Σμύρνη εννέα χιλιάδες και αν χρειαστεί θα σταλούν ενισχύσεις.

Η στρατοχωροφυλακή λαμβάνει μέτρα στις επικίνδυνες περιοχές νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζει ο κουρδικός πληθυσμός ενώ στρατιωτικές μονάδες θα είναι έτοιμες για επέμβαση ανά πάσα στιγμή.

ΚΥΠΕ – Αννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: