Τι έπρεπε να είχε γίνει, και μπορεί να γίνει ακόμη;




Γράφει: Ανώνυμος Έλληνας 

Τι ήταν το πρόβλημα της παρούσας Ελληνικής Κυβέρνησης; Ένα μνημόνιο που ήταν νόμος του κράτους και με το οποίο δεν συμφωνούσε, καθώς και οι τρομακτικές συνέπειές του για πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Παράλληλα, μέχρι που να μπορέσει να πείσει την ΕΕ και το ΔΝΤ για το λανθασμένο των επιλογών τους (και να παραδεχθεί και τη στρεβλή εφαρμογή του) έπρεπε να λειτουργήσει και να ανακουφίσει με τρόπο ουσιαστικό, τις τάξεις που υπέφεραν περισσότερο. Συνεπώς, χρειαζόταν λεφτά! Και έπρεπε σε κάθε βήμα να πείθει ότι έχει την υπεροχή στο ηθικό πεδίο, όταν διαφωνεί με τον οποιονδήποτε.

Πώς θα είχε την υπεροχή στο ηθικό πεδίο; Μα απλά, ο κάθε αξιωματούχος της θα πληρωνόταν ένα συμβολικό μισθό, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, και ταυτόχρονα θα είχε θεσπιστεί για όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, ένα πόθεν έσχες με ουσία, και έμφαση στο πόθεν.

Πού θα έβρισκε τα λεφτά; Μα φυσικά εκεί που υπάρχουν. Στους κάθε λογής έχοντες και κατέχοντες.

Πώς θα διέκρινε τους έχοντες και κατέχοντες; Με το να είχε καταρτίσει, χτες κιόλας, περιουσιολόγιο (που να περιλαμβάνει και κάθε λογής περιουσία στο εξωτερικό, καταθέσεις ακίνητα κλπ.).

Μα το περιουσιολόγιο θέλει χρόνο που δεν τον είχε και δεν τον έχει. Οπότε τι κάνει; Θα έλεγε ότι θα το κάνει άμεσα γιατί επείγει, θα έβαζε όσο μπορεί περισσότερους υπαλλήλους να δουλεύουν πάνω σε αυτό και αν χρειαζόταν και άλλους θα τους προσλάμβανε με αξιοκρατικά κριτήρια.

Και μέχρι τότε τι θα έκανε;  Αυτό μπορεί να πάρει και χρόνο να ολοκληρωθεί! Θα προχωρούσε σε μέτρα άμεσης εισπραξιμότητας. Όπως

  1. Θα περνούσε νόμο με τον οποίο το ΣΔΟΕ θα στελεχωνόταν με επιπλέον άτομα ώστε μετά τη βεβαίωση παραβάσεων να είναι αυτό υπεύθυνο για την είσπραξη των προστίμων. Στη περίπτωση δε που οι όποιοι έλεγχοι βρουν αδικαιολόγητο εισόδημα πάνω από διπλάσιο αυτού που έχει δηλωθεί για συγκεκριμένη περίοδο, και ο παραβάτης δεν συμφωνεί με τον καταλογισμό που του επιβάλλεται και θέλει να ασκήσει ένδικα μέσα, τότε η μισή από την αδικαιολόγητη περιουσία κατάσχεται άμεσα και η υπόλοιπη μισή παγώνει μέχρι της αποφάσεως του δικαστηρίου, το οποίο και θα πρέπει να συνεδριάζει εντός έξι μηνών.
  2. ΟΛΕΣ οι συναλλαγές θα γίνονταν με κάρτες ώστε να εισπράττεται ΑΜΕΣΑ ο ΦΠΑ και να είναι καταγραμμένες ΟΛΕΣ οι εισπράξεις (και όχι μόνο στα χλιδάτα νησιά το καλοκαίρι ή χειρότερα, μετά το καλοκαίρι!. Εκεί μόνο ανθεί η φοροδιαφυγή;). Ανάλογα μέτρα και στο χονδρεμπόριο ώστε να μην διαφεύγει φορολογητέα ύλη. Δεν θα ήταν άσχημο να είχε επανέλθει το μέτρο της άμεσης καταβολής ΦΠΑ στα τελωνεία για κάθε είδους εισαγωγές (ακόμη και από την ΕΕ έστω και αν θα υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ευρ. Επιτροπή) μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η φοροδοτική συνείδηση των Ελλήνων όφειλε και οφείλει να αυξηθεί.
  3. Το όποιο μέτρο είσπραξης παλιών οφειλών (φόρου ή ασφαλιστικών εισφορών) που ήταν τόσο ευνοϊκό ώστε να χαρίζει όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, να είχε και αντίστοιχη ρήτρα ότι όποιος δεν πληρώνει ενώ αποδεδειγμένα έχει, δεν γλυτώνει τα πρόστιμα, τουναντίον αυξάνονται. Αν μια αριστερή κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι όποιος έχει και δεν πληρώνει, προσποιούμενος τον κακόμοιρο, είναι κάτι περισσότερο από κλέφτης, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης.
  4. Να έβρισκε, σε 15 ημέρες το πολύ, τι είναι που επέτρεψε σε τόσες άλλες χώρες να εισπράξουν χρήματα από τις λίστες φοροδιαφυγής (Λίχτενστάιν, Λουξεμβούργου και Λαγκάρντ) και να κατάρτιζε άμεσα αντίστοιχο νόμο, τον οποίο και να εφαρμόζει.
  5. Να εξαρτούσε την μείωση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς από την πρόοδο στη πάταξη της φοροδιαφυγής. Ένας επιπλέον λόγος για όλους να κάνουν συναλλαγές με κάρτες, ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα.
  6. Θα κήρυττε πανστρατιά με τους εταίρους της ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε όλες οι χώρες-μέλη των να έρθουν αρωγοί στην Ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη παρκαρισμένη και αδήλωτη περιουσία στις χώρες αυτές (με προτεραιότητα στις καταθέσεις και τα ακίνητα). Στις πρώτες εβδομάδες διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είχαν κάνει σχετικές δηλώσεις εκδηλώνοντας την προθυμία τους για κάτι τέτοιο. Πού κόλλησε το θέμα; Αν ισχύουν το τι αναφέρουν δημοσιογράφοι για το θέμα τότε θα είμαστε μπροστά στην έκπληξη του αιώνα (π.χ. η Ελβετική τηλεόραση* σε πρόγραμμά της επιμένει ότι οι ελληνικές καταθέσεις φτάνουν τα 800 δις €!!!. Ίσως δεν είναι και τόσο απίστευτο αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου από το 2012 δημοσίευσαν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 28 δις € τον χρόνο…)**. Θυμίζω ότι πέρυσι τον Ιούνιο ο Ζ-Κ Γιουνκέρ δήλωνε ότι είναι πολλές οι ελληνικές καταθέσεις σε χώρες της ΕΕ που οι συνάδελφοί του πρωθυπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα ήθελαν να χάσουν (ο ίδιος είχε δώσει τη λίστα Λουξεμβούργου από το 2007). Να η Ρόδος για όλους!

Με τέτοια δυναμική δεν θα μπορούσε να σου αρνηθεί κανείς τίποτε. Είσαι ως κυβέρνηση το παράδειγμα της ανιδιοτέλειας (υποτίθεται συνυφασμένο με την αριστερά στην Ελλάδα) και κάνεις όλα αυτά που έπρεπε να είχαν κάνει τόσες κυβερνήσεις πριν από εσένα (δηλ. να πληρώσουν όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα, και όσοι χρωστάνε, και μάλιστα τα πολλά). Τις υποχρεώσεις σου ως κράτος προς όλους πρέπει να τις πληρώσεις. Και ουσιαστικά με τα πιο πάνω, τις πληρώνεις από τα αδήλωτα εισοδήματα που έγιναν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα την ίδια. Αν στο μεταξύ αποδείξεις ποιο κομμάτι του χρέους είναι επαχθές, υπάρχουν τρόποι να αποφύγεις τη πληρωμή. Και να διευθετηθεί όπως πρέπει το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Είναι αυτονόητο ότι όσο χρόνο η χώρα είναι όμηρος των δανειστών της χωρίς να έχει η ίδια την όποια πρωτοβουλία των κινήσεων, παραμένει όμηρος σε ΟΛΑ τα θέματα: εσωτερικού και εξωτερικού. Τον ζητιάνο, τον κακομοίρη και τον κλαψιάρη δεν τον λαμβάνει κανείς στα σοβαρά. Ιδιαίτερα, αν άλλα λέει και άλλα εννοεί…..Κράτος σημαίνει ισχύς, που δεν έχει καμιά σχέση με τα προηγούμενα χαρακτηριστικά.

Είμαστε μάρτυρες ημίμετρων και διανοητικών ακροβατισμών της κυβέρνησης που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν προλαβαίνει να διατυπωθεί μια πρόταση και παίρνεται πίσω. Ή διατυπώνονται ανήκουστες προτάσεις, π.χ. «δηλώστε τα αδήλωτα εισοδήματα για να πληρώσετε 20% φόρο». Μια και τόσα πολλά από αυτά θα εμπίπτουν στον ανώτερο φορολογικό συντελεστή του 45%, πώς δικαιολογεί μια αριστερή κυβέρνηση τέτοια παρανομία (δηλ. ηλίθιοι όσοι πλήρωναν φόρο). Είναι προφανέστατα άνιση μεταχείριση και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: να χαθούν και οι λίγοι εναπομείναντες με φοροδοτική συνείδηση.

Είναι και για να γελά κανείς, τη στιγμή που ο υπουργός κ. Τσακαλώτος, επιθυμούσε να αυξήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή! Μήπως ο τελικός στόχος είναι μέσα από την σύγχυση και αποβλάκωση του λαού, μετά από τόση μεγάλη πορεία με το τραινάκι του τρόμου, να δεχθεί οτιδήποτε, και μάλιστα μέτρα που θα ευνοούν περισσότερο από όλους τους έχοντες και κατέχοντες, όπως το καθεστώς των 100 δόσεων για άτομα με χρέη άνω των 50.000 €;

http://mignatiou.com/2015/03/elliniki-adrania-ston-entopismo-800-dis-evro-anaferi-i-elvetiki-tileorasi/#more-56155

http://greece.greekreporter.com/2015/03/15/die-welt-the-greek-govt-ignored-800-bln-in-black-money-transferred-to-swiss-banks/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: