Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για την προσφυγική κρίση – Ελπίζουν σε “κοινή” προσέγγιση οι Ευρωπαίοι




Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στις 5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, το προσφυγικό ζήτημα σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε τόσο στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Γιούνκερ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, όσο και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Σχοινάς, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας συμφώνησαν με τον Γιούνκερ στην ανάγκη να υπάρξει «κοινή προσέγγιση» στο θέμα της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί πολύ για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να λάβει όλα τα μέσα στήριξης, οικονομικά και όχι μόνο, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Ο ίδιος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

ΠΗΓΗ: Μαρία Αρώνη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: