Η προσφυγική κρίση, η εφαρμογή του Γ’ Προγράμματος στήριξης και οι διμερείς σχέσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αύριο, στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ο κ. Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

“Στην Αθήνα ο κ. Σταϊνμάιερ θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία, αλλά και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού. Σε αυτά ανήκει βεβαίως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε αυτά τα θέματα ανήκει και η εφαρμογή του Γ’ Προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”, δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναζωογόνηση και εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί την Παρασκευή από την Αθήνα στην Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση για την Συρία, στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων,ο Aμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και εκπρόσωποι από την Γαλλία, την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως το Ιράν.

Την ίδια ώρα «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ενόψει της επίσκεψης Σταϊνμάιερ στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο υπουργός θα μπορέσει να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση επιτόπου προκειμένου να αναλάβει, ενδεχομένως, νέες πρωτοβουλίες, διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών.

»Για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την στενή συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ, αλλά και την στενή συνεργασία διμερώς, με την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες αύριο με την ελληνική ηγεσία ο κ. Σταϊνμάιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά επιτόπου και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

«Με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο», επισήμανε ο Γερμανός εκπρόσωπος, για να διευκρινίσει ότι η βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος αυτών που είναι πρόθυμο να κάνει το Βερολίνο.

»Το θέμα τώρα είναι να συνομιλήσουμε ανοιχτά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει επιπλέον, ενδεχομένως και να βοηθήσουμε ώστε οι συμφωνίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή και με την συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και κατά όσο το δυνατόν λειτουργικότερο τρόπο», κατέληξε ο κ. Σέφερ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, από την πλευρά του, πάντως, ζήτησε να μην συνδέονται το προσφυγικό με το Γ’ Πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

«Στην συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποτέλεσε θέμα και η στήριξη της Ελλάδας στην υλοποίηση της αποστολής της. Ειδικά στην εγκατάσταση των Hotspot, η Ελλάδα θα λάβει εκτεταμένη βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα πόρους, άμεση βοήθεια, από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης.

»Δεν ισχύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνη της. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα την βοηθήσει να υλοποιήσει αυτή την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος να συγχέουμε τα δύο θέματα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ σημείωσε ότι δεν έχει νόημα τώρα να προκαταλάβουμε τις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, αλλά τόνισε ότι θα ήταν φρόνιμο, όσο είναι δυνατό, να διαχωρίσουμε το ένα θέμα από το άλλο.

Φ.Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: