“Σημαντική και ευχάριστη”, λέει η Γερμανία, η ελληνική στάση για δημιουργία Hotspots




«Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο», χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots.

Τα Hotspots είναι τα μεγάλα κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλες 20.000, θέσεις με την συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι άτακτες. Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων Hotspots. Υπό αυτή την έννοια κάναμε χθες ένα καλό βήμα», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών -αυτό μπορείτε να το διαβάσετε σε πολλά Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων- είναι να ενισχύσουμε πάλι τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να τα κάνουμε να λειτουργούν καλύτερα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τείχη και φράχτες», είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Χθες δεν ήταν μια συζήτηση για τείχη και φράχτες. Αποφασίστηκε, όμως, ότι θα ληφθούν κοινά μέτρα για την βελτίωση της προστασίας των συνόρων. Έτσι θα λάβει π.χ. η Σλοβενία, που βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση, διμερή βοήθεια -μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διατεθούν 400 συνοριακοί φύλακες και εξοπλισμός. Και η FRONTEX στο σύνολό της θα βοηθήσει ενισχυμένα τις χώρες που τις αφορά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ

«Παραμένει η βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης και της καγκελάριου ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τείχη και φράχτες ή παρόμοια εθνικά μέτρα, αλλά μόνο μέσω μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης και μέσω ενός καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων», τόνισε.

Φ. Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: