Σφόδρα ενοχλημένη η Λευκωσία με τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί: Δεσμεύεται και υπαναχωρεί στη συνέχεια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μικρής διάρκειας είναι κάποιες από τις δεσμεύσεις του Μουσταφά Ακιντζί κατά τις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, τοποθετήσεις του, κυρίως στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έχουν ημερομηνία λήξης.

Το πρόβλημα έγκειται και στο γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, έχει δική του ατζέντα, ενώ ο Ακιντζί επιχειρεί να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα κατεχόμενα. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, ξεκάθαρο: Υπαναχωρεί από δεσμεύσεις ενώ επί της ουσίας στα βασικά ζητήματα εκφράζει πάγιες τουρκικές θέσεις. Εκείνο που ενόχλησε από τις τελευταίες του δηλώσεις είναι η εμμονή του σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και η αξίωσή του για πλειοψηφία πληθυσμιακή και περιουσίας στο τ/κ συνιστών κρατίδιο. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν ξένες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει διάφορα ανοικτά μέτωπα, πλην όμως είναι σαφές πως δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο κινήσεων στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σαφώς ενοχλημένος από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, προτίθεται να θέσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις του στη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων. Κυρίως θα τεθούν ζητήματα που ενώ συμφωνήθηκαν, ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνέχεια υπαναχώρησε. Υπενθύμισε ότι συμφωνήθηκε η πληθυσμιακή αναλογία Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων (4:1) και μετά ο κ. Ακιντζί μετάνιωσε. Συμφώνησε στην άσκηση των βασικών ελευθεριών και τώρα ζητά να διασφαλισθεί ότι στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών. Υπαναχώρησε στο περιουσιακό και στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη. Αν και υπήρχε αρχικά σύγκλιση στην ονομασία «Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία», στη συνέχεια έκανε δεύτερες σκέψεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας πως το θέμα που προέκυψε θα συζητηθεί στην προσεχή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, στις 12 Οκτωβρίου, είπε ότι οι δηλώσεις του τελευταίου επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατ’ επανάληψη, έχει αναφέρει, ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων. «Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικά θέματα. Υπάρχει, όμως, απόσταση και διαφωνία σε άλλα σημαντικότατα θέματα.Και μέσα από τη διαπραγμάτευση, ειδικότερα τον Νοέμβριο οπότε αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των ηγετών, το αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης των συνομιλιών θα μας επιτρέψει να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το πώς προχωρά η όλη διαδικασία», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το μήνυμα προς όλους είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στον στόχο για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. «Στο τέλος της ημέρας, αν επιτευχθεί ένα τελικό αποτέλεσμα -και αυτός είναι ο στόχος, ο ξεκάθαρος στόχος της δικής μας πλευράς- ο κυπριακός λαός είναι εκείνος που θα κληθεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ: Στις 14 Οκτωβρίου κρίνεται για Δερύνεια – Η τ/κ πλευρά ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή

Το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος στη Δερύνεια θα ξεκαθαρίσει κατά τη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής, που έχει προγραμματισθεί για τις 14 Οκτωβρίου. Με βάση τον προγραμματισμό, η συνεδρίαση θα πραγματοποιείτο χθες, πλην όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε αναβολή μέχρι την επιστροφή του Μουσταφά Ακιντζί από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Κυριακή. Η τ/κ πλευρά θεωρεί πως οι επαφές Ακιντζί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα συνέβαλαν ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ζήτημα αυτό. Είχε επί του θέματος συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν αλλά και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, κατά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου υπήρξε επικοινωνία με τους στρατηγούς στην Άγκυρα και φαίνεται πως εξασφαλίσθηκε η συναίνεσή του.

Στο μεταξύ, τη  διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας με τον υφιστάμενο δρόμο, υποστηρίζει η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αναφέρει ότι είναι αναπόφευκτη η αλλαγή του μακροχρόνιου στάτους κβο και των συνθηκών που έχει δημιουργήσει. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα ΜΟΕ, στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 201 και εκφράστηκε η άποψη ότι η άρση των φυσικών εμποδίων θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η εξάλειψη των εμποδίων αυτών θα συμβάλει στη δημιουργία κοινού εδάφους, την αύξηση των οικονομικών σχέσεων και την ευκολία μετακίνησης μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το ΡΤΚ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: